Het internet, altijd online zijn, overal WiFi verwachten en social media zijn niet meer weg te denken uit ons hedendaagse levenDe afgelopen jaren zijn we daarom ook steeds meer gebruik gaan maken van het internet. Zo waren we in 2010 nog gemiddeld 9,5 uur online, maar anno 2014 zijn we al gemiddeld 15,5 uur online. Verwacht wordt dat we in 2020 geheel afhankelijk zijn van het internet en maar liefst 24 uur per dag online zijn. De hele wereld is binnen handbereik, maar wat als we écht 24/7 online zouden zijn en alles online gebeurt?

Big Brother 2.0

Wie kent het niet, het televisieprogramma Big Brother, met alle camera’s, die mensen 24/7 in de gaten houden. Stel je voor, we leven in 2020 wanneer we 24 uur per dag online zijn. De ‘authentieke’ Big Brother is dan ouderwets. Om dit in een nieuw jasje te steken, volgen we een select groepje aan mensen, via het internet, die alles, maar dan ook alles, online doen. Wat zou dat betekenen? Geld wordt overbodig. De nieuwe valuta zal datalimit zijn, gigabytes, terabytes, petabytes of zelfs exabytes of zettabytes. Maar wat als het niet bij dit selecte groepje blijft, de online trends zich zouden verspreiden en de gehele mensheid 24/7 online zou zijn?

De Sims in real life

Wanneer iedereen echt alles online zou doen, moeten we eerst zelfvoorzienend worden. Ondanks dat we straks niet meer offline zouden zijn, is het wel handig als ons lichaam wordt verzorgd. Hiervoor zijn zelfvoorzienende robots ontwikkeld. Deze zullen ons verzorgen zodat we in leven blijven. Maar hoe ziet het leven er online dan uit? De nerds in het ‘echte’ leven zullen de nieuwe doctors worden. Ziektes worden online virussen, een soa een trojan horse. We hoeven niet meer in de file naar ons werk te staan, maar we zullen last krijgen van datafiles. Fileflirten zal dataflirten gaan worden. Wat gebeurt er dan met de detailhandels? Ook die zijn online, als je naar de supermarkt gaat kun je, in plaats van eten, datalimiet, updates, plug-ins, add-ons of software kopen. Eten en slapen hoeft immers online niet meer.

Globalization 5.0

Hoe meer mensen 24/7 echt alles online zouden gaan doen, hoe sneller de wereld veranderd. Land grenzen zullen gaan vervagen, iedereen zal één taal spreken, er zal maar één regel en wetgeving zijn die voor iedereen geldt en armoede zal veranderen, alleen diegenen met weinig datalimiet zullen arm zijn. Moord en doodslag zouden ook niet meer voorkomen. Echter kun je natuurlijk ook online ‘vermoord’ worden door een virus. Hoe kan je dit voorkomen? Met je datalimiet kun je killblockers kopen.

Data binnen handbereik, maakt het mogelijk om je te verplaatsen naar andere situaties en plaatsen. Oculus Rift is daar een voorbode van, dat we omgevingen aan de hand van data op kunnen vragen en het realistisch doen lijken. De computer is niet neer nodig. Met een 4-D bril kunnen we situaties naar wens schetsen en we kunnen onszelf naar wens profileren, doordat alles wat we dragen, zien, aanraken, waar we lopen en wie we spreken worden opgeslagen. Verzamelde data (uit het verleden), kan helpen aan een betere toekomst voor jezelf of voor anderen.

Ook online dating gaat een hele nieuwe dimensie krijgen. Nu kunnen we op Tinder mensen wegswipen, straks kunnen we dit in real life doen. De eerste virtuele baby’s zullen worden geboren. Maar pas op, ondanks dat je straks je zaad via een e-mailtje kan versturen, kan deze ook naar een verkeerd persoon worden gestuurd en heb je buitenechtelijke kinderen. Gelukkig wordt alles, maar dan ook alles, vastgelegd. Hierdoor zal je geen privacy meer hebben, maar als je een foutje maakt, kun je wel alles undo-en.

Ondanks dat alles nog een ver-van-mijn-bed-show lijkt, gaan de ontwikkelingen van het internet en allways-online wel steeds sneller. Hoe denk jij dat de wereld eruit gaat zien als alles online zou gaan gebeuren?

Erik Lambrechts
Klik & Steen

[email protected]
www.facebook.com/klikensteen