Wat is WordPress?

Wanneer je een website voor je bedrijf wilt opzetten zal je regelmatig de term ‘WordPress’ tegenkomen. Dit komt omdat een groot gedeelte van de websites die je bezoekt met dit systeem zijn gemaakt. Er zijn veel redenen waarom een WordPress website bij veel bedrijven de voorkeur heeft. Maar wat is WordPress precies?

WordPress is een Content Management System (CMS), een systeem waarmee je eenvoudig een website, webshop of blog kunt opbouwen en beheren. Met dit CMS heb je zelf geen kennis van programmeren nodig, want het is zeer gebruiksvriendelijk. Daarnaast is het open-source software. Dat wil zeggen dat alle experts de mogelijkheid hebben om WordPress aan te vullen en uit te breiden met eigen functionaliteiten. Hierdoor biedt dit CMS enorm veel mogelijkheden om de website goed te laten functioneren. Omdat er inmiddels een enorme community rondom WordPress is ontstaan, wordt het systeem ook alleen maar beter en sterker. Dit hebben we vooral te danken aan de vele plugins die voor WordPress beschikbaar zijn.

In andere woorden, WordPress is een flexibel en gebruiksvriendelijk CMS dat geschikt is voor elke soort website of webshop.

Nieuwsgierig?

Precies weten of WordPress de juiste oplossing is? Ontvang nu gratis advies!

Waarom een WordPress website?

WordPress is echter niet het enige CMS voor websites. Er zijn verschillende alternatieven, maar als je het ons vraagt komt WordPress in vergelijking als winnaar uit de bus. Wij zetten voor je op een rijtje wat de voordelen zijn van een WordPress website.

Open source software

Wanneer mensen de vraag: “Wat is WordPress?” stellen, komt de term “Open source” al snel aan bod. De open source software is een enorm voordeel van WordPress. Het biedt iedere web developer de mogelijkheid om mee te werken aan het platform en daarom biedt WordPress niet alleen functionaliteit, maar ook de ruimte om een originele website te bouwen. Open source betekent daarom ook dat de “broncode” van het CMS voor iedereen beschikbaar is. Hierdoor kan iedereen zijn eigen functionaliteiten bouwen en aanbieden. In de loop der jaren heeft zich een enorme community rondom WordPress opgebouwd, waar constant verbetering en innovatie uit voortstroomt. De community is dan ook een groot voordeel aan WordPress, zij zorgen er namelijk voor dat het platform te allen tijden up-and-running is. Een aantal voordelen van het open source aspect zijn:

  • Omdat iedereen zijn eigen plugins en andere functionaliteiten kan schrijven, worden alle veiligheidsgevaren vrijwel onmiddellijk opgelost. Daarom biedt WordPress ook regelmatig updates aan om zowel jouw veiligheid als die van je gebruikers te waarborgen.
  • Het CMS is erg schaalbaar door de open source software. Omdat er vrijwel eindeloze functionaliteiten worden aangeboden, heb je de mogelijkheid om op elk moment een groei of krimp uit te voeren.
  • Omdat de community constant nieuwe uitbreidingen ontwikkelt, blijft je website of webshop altijd up-to-date met de laatste ontwikkelingen.

Plugins

Plugins zijn een soort toevoegingen aan de website die worden gebruikt om de site uit te breiden naar jouw eisen en om deze zo goed mogelijk te laten functioneren. WordPress biedt tienduizenden plugins voor alle doeleinden die ervoor zorgen dat je je website naar een hoger niveau kunt tillen. Met een caching plugin zorg je er bijvoorbeeld voor dat de laadtijd van je website aanzienlijk verlaagd wordt – wat weer een positieve impact heeft op de vindbaarheid via zoekmachines. De vindbaarheid van je website kun je ook optimaliseren met een SEO-plugin. Heeft de klant je website gevonden en is hij onder de indruk van de prachtige pagina’s met relevante content, dan kan hij zich eenvoudig aanmelden voor nieuwsbrieven via een aanmeld-plugin. Welke plugins je gebruikt, is afhankelijk van de functie van de website, wat op zijn beurt weer afhankelijk is van jouw bedrijf en haar visie en doelen.

Gebruiksvriendelijkheid

Wat is WordPress? WordPress is gebruiksvriendelijk! Een WordPress website kun je als bedrijf met redelijk gemak bijhouden. Het platform is geoptimaliseerd voor iedere soort gebruiker, van ervaren webdesigner tot leek op het online gebied. Ideaal dus, wanneer je geen of weinig kennis hebt op het gebied van web development. Naast de mogelijkheden die de open-source community biedt, is dit één van de redenen voor de immense groei van WordPress.

Veiligheid

Drupal wordt vaak gezien als het veiligere systeem, vanwege het open-source karakter van WordPress. Van de ontelbaar veel beschikbare plugins en hosting platforms, wordt er vaak gespeculeerd dat er een aantal de veiligheid van de website verslechteren. Dit is echter afhankelijk van de zorgvuldigheid waarmee je WordPress pagina in elkaar is gezet. Wanneer de juiste plugins worden ingezet, is er niets mis met de veiligheid van je website. Sterker nog, door effectief gebruik te maken van de juiste hosting en plugins, is je WordPress website zelfs niet alleen veiliger, maar ook sneller! Ook op gebied van hosting is de veiligheid afhankelijk van de keuzes die de web developer maakt. Klik & Steen maakt gebruik van snelle, veilige servers. Bovendien voorzien wij alle WordPress websites van een SSL-certificaat, wat ook de veiligheid van je gebruikers waarborgt. Als de website met expertise in elkaar is gezet, is hij dus met WordPress dus nóg veiliger en sneller dan Drupal.

Vindbaarheid

Het zou natuurlijk ideaal zijn als je website en online marketing hand in hand gaan. Daarom is Search Engine Optimisation (SEO) van groot belang bij het opbouwen van de site. WordPress SEO is iets wat blijft terugkomen wanneer je toe bent aan meer bezoekers. Een voordeel van het open-source karakter van WordPress is dat SEO-specialisten sterke plugins hebben ontwikkeld waarmee je de vindbaarheid van je website kunt optimaliseren. Hierin ligt het verschil tussen WordPress en Drupal wederom in de technische gebruiksvriendelijkheid. Drupal biedt ook SEO plugins aan (bij Drupal heten dit modules). Deze zijn echter zeer ingewikkeld en niet gebruiksvriendelijk. WordPress biedt effectieve SEO plugins, die daarnaast ook gemakkelijk zijn om te gebruiken. Hierdoor heb je met WordPress niet alleen een prachtige functionerende website, maar genereer je ook relevante bezoekers.

Drupal vs. WordPress

Hoewel deze twee platforms redelijk veel overeen komen, zijn er belangrijke verschillen waarmee je rekening moet houden. Drupal is namelijk een functioneel systeem, maar alleen als je enige kennis hebt van web development. Omdat het een vrij ingewikkeld systeem is zal je in de eerste instantie toch wat meer moeten weten van web development. Zoals we al aangaven wordt vaak gedacht dat WordPress onveiliger is dan Drupal door het open source aspect. Dit is echter niet het geval, integendeel. Door het open source aspect ben je risico’s namelijk altijd voor omdat het CMS constant geoptimaliseerd wordt (wat bij Drupal naar mate niet het geval is). Ook op gebied van hosting is de veiligheid afhankelijk van de keuzes die de web developer maakt. Klik & Steen maakt gebruik van snelle en veilige servers in eigen beheer. Bovendien voorzien wij alle WordPress websites van een SSL-certificaat, wat ook de veiligheid van je gebruikers waarborgt. Wat ons betreft komt WordPress dus elke keer als winnaar uit de bus.

Wat is WordPress 5.0

Weet je nog toen we zeiden dat de community ervoor zorgt dat WordPress constant sterker en functioneler wordt? WordPress 5.0 ‘Bebo’ is daar een voorbeeld van. Deze update is een gamechanger op het CMS-gebied, omdat hij de Gutenberg-editor voortbracht, die enorm veel voordelen met zich meebrengt. Met deze editor wordt de content op de site op een andere manier beheerd dan voorheen: vanaf nu worden de verschillende onderdelen van de pagina weergegeven als blokken die eenvoudig te bewerken zijn. Een groot voordeel van deze WordPress update is dan ook dat de content op de pagina met nog meer vrijheid beheerd kan worden. Hierdoor wordt het platform nog gebruiksvriendelijker. Daarnaast worden ook de performance- en veiligheidsaspecten constant vernieuwd en verbeterd.

Een WordPress website laten maken

We hebben in dit artikel ons best gedaan om de werking van WordPress aan je uit te leggen, je weet nu dus ook dat het bijhouden van je WordPress CMS erg gemakkelijk is. Echter vergt het bouwen van een WordPress website absoluut een specialist. Wil je graag een passende, functionerende en vindbare website voor je onderneming? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Met meer dan 10 jaar ervaring kan Klik & Steen zich terecht een WordPress-expert noemen.

Uiteindelijk is het de klant die de website moet gebruiken. En ook niet onbelangrijk: een goede gebruikservaring zorg ervoor dat je website nog hoger in de ranking van zoekmachines komt te staan. Win-win dus, wanneer je dit effectief optimaliseert. Een goede website en online marketing gaan dus hand in hand. Daarom staat bij Klik & Steen een goede gebruikservaring met als doel een hoge conversie centraal. Dat is dan ook waarom bij een WordPress website van Klik & Steen vanaf de eerste bouwsteen een goed functionerend ontwerp en effectieve SEO centraal staan. Klik & Steen is namelijk ook een ervaren Online Marketing expert. Alle WordPress websites en webshops worden bij ons ontwikkeld met een Online Marketing visie. Hierdoor heb je niet alleen een website of webshop die goed functioneert en voor relevante gebruikers vindbaar is, maar je ontvangt ook een website die ontworpen is met een blik naar de toekomst. Samen werken we aan het succes van jouw onderneming!