12 tips om je WordPress website sneller te maken!

Je hebt een test op je WordPress website snelheid uitgevoerd en scoorde daarbij aan de lage kant. Paniek! Een langzame website is natuurlijk funest! Tegenwoordig willen gebruikers dat de website met één keer knipperen geladen is. Duurt het te lang, dan haken ze af, en daarmee mis je potentiële conversie. Als ze de website al kunnen vinden, want een website die langzaam laadt komt ook nog eens aanzienlijk lager te staan in zoekresultaten. Wil jij je website in WordPress sneller maken? Met deze 12 tips zorg je ervoor dat je WordPress website snelheid in no-time is verbeterd én goed vindbaar is.  

1. WordPress sneller maken met een passend Thema

Je wilt natuurlijk dat je website er prachtig uitziet, maar houd bij je webdesign wel rekening met de laadtijd van je website. Een WordPress thema met enorm veel tierelantijntjes is misschien mooi, maar zorgt er wel voor dat je website erg langzaam laadt. En het is natuurlijk zonde als je zo’n mooie website hebt maar niemand hem ziet! Probeer dus de zware extensies, zoals sliders en integraties, in de perken te houden. Wanneer je een iets gecompliceerder thema hebt, kun je alles wat je niet gebruikt voor het uiterlijk of de functionaliteit van je website ook gewoon uit het thema verwijderen. Zo houd je een net zo mooie, maar snellere website over!

Natuurlijk kan het voorkomen dat je écht behoefte hebt aan die ene zware functionaliteit of een grote hoge-kwaliteit afbeelding. Sommige websites in specifieke branches kunnen namelijk niet zonder! Wat moet je dan doen? Geen probleem, mochten er specifieke eisen of wensen zijn binnen je thema die meer kracht vereisen; dan kun je met externe functionaliteiten tóch je snelheid behouden. Denk hierbij aan extra caching, snellere servers, passende hosting of gespecialiseerde plugins.

2. De juiste plug-ins voor een snellere website

WordPress plugins

Naast thema’s maakt WordPress gebruik van plugins, die functionaliteiten aan je website toevoegen. WordPres sneller maken begint daarom ook vaak bij Plugins. Zo kun je bijvoorbeeld een plugin gebruiken om je SEO te optimaliseren. Net als bij thema’s geldt voor plugins dat een te grote hoeveelheid een behoorlijke impact kan hebben op de snelheid van de website. Zorg er dus voor dat je geen plugins gebruikt die je niet nodig hebt. Het is ook aan te raden om in plaats van verschillende plugins voor allerlei functionaliteiten, één plugin te gebruiken die verschillende functionaliteiten toevoegt. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je plugins gebruikt van betrouwbare partijen. Dan weet je zeker dat ze zijn geoptimaliseerd op snelheid en veiligheid. Plugins die niet optimaal ontwikkeld zijn, kunnen namelijk de snelheid van je website aanzienlijk verlagen en zorgen voor conflicten met de veiligheid van je website. En er hoeft maar één rotte appel tussen te zitten die de snelheid van je hele website aantast.

Een voordeel van WordPress is natuurlijk dat het een Open-Source CMS is. Hierdoor zijn er ontelbaar veel plugins beschikbaar. Hierdoor is het echter wel mogelijk dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Vandaar raden wij altijd aan om de hulp in te schakelen van een WordPress specialist. Een specialist weet exact welke plugin toegepast moet worden om een bepaald probleem op te lossen. Dit is dus ook van groot belang wanneer je inderdaad een bepaalde functionaliteit die veel kracht vereist, niet kan laten vallen.

3. Caching: WordPress sneller maken voor iedere gebruiker

Een ‘cache’ slaat data tijdelijk op wanneer een website voor het eerst wordt geladen. Wanneer de bezoeker dan voor een tweede keer op je website komt (en dat willen we natuurlijk!), hoeft niet nog een keer de hele pagina geladen te worden. Zo gaat de customer experience van je website enorm omhoog. Er zijn verschillende cache-plugins beschikbaar, zoals WP Rocket of W3 Total Cache. Naast de cache zorgen deze plugins er ook voor dat de data en bestanden van je website compacter worden. Dat draagt dus ook weer bij aan het versnellen van je website of webshop! Zelfs browsers maken gebruik van caching om de snelheidservaring te verbeteren.

Het vinden van gepaste caching is daarom erg belangrijk om de hoogste snelheid te waarborgen. Om een voorbeeld te geven, maken alle websites bij WordPress expert Klik & Steen; gebruik van speciale servers. Deze servers zijn uitgerust met caching Redis, Full page Caching en Varnish caching waardoor supersonische snelheid wordt verzekerd wordt. Kortom, een echte WordPress specialist weet precies welke caching opties bij niet alleen jouw eisen, maar ook die van je website en haar gebruikers passen.

Lazy loading

4. Lazy loading

Waarom zou je willen wachten tot een element van een website is geladen, als je het misschien niet eens gebruikt? Sommige websites laden alle informatie in één keer, maar er zijn ook websites die dus pas elementen laden wanneer de gebruiker deze nodig heeft. Een voorbeeld hiervan is een menupagina die pas uitvouwt wanneer je erop klikt. Als het menu pas laadt wanneer erop geklikt wordt, scheelt dat laadtijd bij het initiële bezoek. Wanneer elementen pas worden geladen als het nodig is, doet een website aan ‘lazy loading’. Dit klikt negatief, maar het is juist een hele efficiënte manier om de snelheid van je website te verbeteren. Hij hoeft zo namelijk maar steeds een beetje in te laden, in plaats van enorm veel in één keer. Je algehele WordPress sneller maken zal het niet per direct doen; maar de gebruikerservaring zal aanzienlijk verbeteren. En vergeet niet, alle kleine beetjes helpen!

5. Afbeeldingen optimaliseren

Bij langzaam ladende websites zijn afbeeldingen vaak een stiekeme boosdoener. Het gebruik van te grote afbeeldingen heeft namelijk een flinke impact op de laadtijd van je website. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je afbeeldingen zo klein mogelijk zijn, maar uiteraard met behoud van de kwaliteit. Met de WordPress-plugin WP smush it kan je je afbeeldingen ‘smushen’, en dus kleiner maken. Je zal merken dat, wanneer je je afbeeldingen hebt verkleind, de website snelheid aanzienlijk omhoog gaat. Je hoeft daarbij niet in te leveren op de kwaliteit van de afbeeldingen, want deze tool zorgt ervoor dat de kwaliteit optimaal blijft.

6. API updates

Veel websites maken gebruik van API koppelingen. Dat zijn koppelingen met externe websites of databases. Deze koppelingen moeten soms worden geüpdatet. Net als een update van je telefoon of computer, kan dit flink wat tijd en ruimte kosten, en dit zorgt ervoor dat de website voor je bezoekers langzamer laadt. Om ervoor te zorgen dat je bezoekers geen last hebben van de updates, raden we aan om updates ’s nachts te laten uitvoeren. Zo nodig kun je ook van tevoren aan de bezoekers laten weten dat er een update gaat plaatsvinden.

Niet onbelangrijk is om te overwegen om je updates ook eerst in een testomgeving uit te voeren. In sommige gevallen kan het updaten van een plugin ervoor zorgen dat heel je website in de knoop raakt. Wanneer er na een update (of aanpassing) iets gebeurt wat negatieve gevolgen heeft op de website; dan kun je de gehele website simpelweg terugzetten naar de laatste versie. Vervolgens kun je een betere oplossing vinden en ben je verzekerd van 100% uptime. Het hoeft uiteraard niet, maar bij Klik & Steen nemen we geen risico’s dus voeren we updates altijd uit in de testomgeving.

7. Hosting

De hosting van je website is ook een keuze die invloed kan hebben op de snelheid. Er is een flink aanbod in hostingpakketten, en de prijzen van hosting kunnen flink uiteen lopen. Hier zit ook een reden achter. Bij spotgoedkope hosting is het vaak het geval dat je met veel websites op één server staat. Wanneer een klant jouw website laadt, moet je website met een flink aantal andere sites op de server vechten om de resources voor het inladen. De andere websites op de server vragen namelijk ook data op, en als de resources over zo veel websites verdeeld moeten worden kan het behoorlijk lang duren voordat jouw website goed geladen is. Bovendien hebben goedkopere servers vaak een groter percentage aan downtime dan de betere servers. WordPress sneller maken gaat je hoogstwaarschijnlijk niet lukken met hosting die niet past bij de eisen van je website en gebruikers.

Wanneer je voor een hosting pakket van goede kwaliteit kiest ben je wat meer kwijt, maar hoeft je website het niet tegen zo veel anderen op te nemen dat hij langzaam laadt. Bij Klik & Steen maken we gebruik van snelle en veilige hosting servers, waardoor je ervan verzekerd bent dat jouw website altijd snel inlaadt. Bovendien bieden wij hosting met het zicht op schaalbaarheid. Wanneer het online verkeer naar jouw website een groei maakt, merken je gebruikers daar helemaal niets van. We kunnen namelijk met 1 druk op de knop je hosting uitbreiden.

8. Een internationale website

WordPress sneller maken internationaal

Ieder bedrijf heeft natuurlijk een andere doelgroep. Bij het ene bedrijf is die doelgroep heel lokaal, en andere bedrijven hebben juist klanten over de hele wereld. Heb jij een website waarmee je bezoekers over de hele wereld trekt? Dan kan het per locatie nog wel eens verschillen hoe snel de website laadt. Het is daarom van belang om de snelheid van je internationale website van verschillende locaties te testen. Ook hiervoor is het verstandig om je WordPress partner een kijkje te laten nemen. Een regelmatige controle voor snelheid in andere landen kan nooit kwaad.

9. Content Delivery Network

Ook kun je gebruik maken van een Content Delivery Network (CDN), zoals Cloudflare, om je website snelheid te optimaliseren. Content wordt sneller aangeleverd doordat er minder afstand zit tussen de server en de gebruiker. Een CDN als Cloudflare heeft vele servers over de hele wereld en zorgt er daarom voor dat de snelheid van je website overal ter wereld geoptimaliseerd wordt. Daarnaast zorgt het voor extra veiligheid. Best handig dus!

10. WordPress 5

WordPress 5

De nieuwste versie van WordPress, WordPress 5 ‘Bebo’, heeft een verbeterde sitediagnose. Hiermee sturen ze automatisch een bericht naar websites die verouderde versies PHP gebruiken, de programmeertaal waarop WordPress functioneert. Wanneer deze verouderd is, heeft dat namelijk ook invloed op de snelheid van je website. Soms draait een website nog op een, in internettermen, prehistorische versie van PHP die niet meer wordt ondersteund. Dan kun je dus de nieuwste plugins en updates niet meer in je website verwerken, waardoor hij de snelheidseisen van zoekmachines en de gebruiker niet meer bij kan benen. De versie van je PHP staat in relatie met de hosting van je website. Heb je een goede hosting, dan is de kans groot dat je site op een nieuwere (of de nieuwste) versie van PHP draait. Het kan echter nooit kwaad om dit even te checken! WordPress sneller maken kan namelijk een kwestie van upgraden zijn!

11. SEO en de website snelheid

Je hebt zo je best gedaan op een prachtige WordPress website, en dan wil je natuurlijk ook dat de (potentiële) klant hem vindt. Zoekmachines willen de allerbeste en meest relevante website als eerst laten zien aan de gebruiker. Daarom testen ze alle websites constant op verschillende aspecten, en één daarvan is snelheid. Wanneer je website langzamer laadt, komt hij lager in de ranking te staan. Dit was al een tijdje zo, maar omdat websites nog steeds als paddenstoelen uit de lucht schieten wordt het steeds belangrijker dat je website snel laadt en daardoor in ieder geval alvast de langzame websites verslaat in de race. Zorg daarom altijd dat je een ervaren WordPress SEO partner in de arm neemt die jouw vindbaarheid kan verbeteren en verzekeren! WordPress sneller maken zorgt dus ook voor een betere prestatie in de zoekresultaten; waardoor je meer bezoekers genereert en de kans op conversie verhoogt!

12. WordPress sneller maken? Blijf testen!

WordPress sneller maken

Het is een hele taak voor zoekmachines om uit te vogelen welke websites het meest relevant zijn voor een zoekopdracht. Om de beste websites aan de zoeker te laten zien, worden websites ook op verschillende factoren getest. Eén van die factoren is de website snelheid. Maar jij kunt ze ook gewoon een stapje voor zijn! Wil je weten hoe snel jouw website is? Zorg ervoor dat je je website snelheid in verschillende browsers meet om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen. Daarnaast is de ‘PageSpeed Insights’ tool van Google een handig hulpmiddel om meer inzicht te krijgen in hoe je de snelheid van je website kunt verbeteren.

Zelfs als je website al sneller is dan de bolide van Max Verstappen: blijf je website testen! Je wilt natuurlijk wel de snelste blijven.