We kunnen uren kijken naar hoe snel Max Verstappen over een parcours rijdt. Echter hebben we niet zoveel geduld als het op websites aankomt. Veel websites komen niet eens in de buurt van de Formule 1 snelheid, terwijl website snelheid juist hartstikke belangrijk is! Bezoekers verwachten dat een website binnen 2 seconden laadt, echter komt het nog veel te vaak voor dat dit langer duurt. Hartstikke zonde want hoe langer het duurt om je website te laden, des te meer bezoekers afhaken en je website waarschijnlijk niet meer gaan bezoeken. In dit blog geven we je handvaten om de snelheid van je WordPress website of webshop te verbeteren.

Thema

WordPress is van zichzelf al een licht systeem. Het ligt echter aan factoren, zoals de hoeveelheid data op je website en je server, hoe snel je website zal zijn. Als je een WordPress thema kiest, kies dan voor een thema met een simpel design. De meeste thema’s hebben automatisch veel features zoals sliders, integraties met social media websites en andere zware extensies. Een ‘zwaar’ thema is niet per definitie slecht, het kan zijn dat dit juist het perfecte thema is voor jouw website. Echter is het dan wel aan te raden om de (overbodige) zware data te verwijderen.

Plug-ins

Verwijder plug-ins die je niet nodig hebt voor je website. Een website met veel plug-ins moet veel meer inladen. Probeer al je benodigde functionaliteiten liever in één plug-in te vinden, dan het hebben van meerdere plug-ins. Zorg er daarnaast voor dat je (WordPress) plug-ins installeert van partijen met een goede reputatie. Plug-ins van deze partijen zijn vaak al geoptimaliseerd voor snelheid en daarnaast vaak een stuk veiliger.

Cache plug-in

Een cache plug-in, zoals WP Rocket of W3 Total Cache, installeren is cruciaal voor je website snelheid. Een ‘cache’ is een tijdelijke data opslag. Deze slaat data op wanneer een website ingeladen wordt voor de eerste keer. De keren daarna dat deze zelfde website dan opgestart wordt, hoeven er minder ‘nieuwe’ dingen geladen te worden waardoor het laden van de website sneller klaar is.

Compress data

Deze zelfde cache plug-ins hebben veel meer functionaliteiten die ervoor zorgen dat je snelheid geoptimaliseerd wordt. Zo kan het er ook voor zorgen dat het de data en bestanden kleiner maakt, voordat deze naar de bezoeker worden gebracht. De bestanden verkleinen en weer uitpakken duurt minder lang dan het laden van alle informatie in één keer. Een van deze plug-ins zijn zeker een must voor je WordPress website of webshop!

Lazy loading

Een website kan op verschillende manieren inladen. Het kan zijn dat de website in een keer laadt, maar het kan ook zijn dat deze alleen de objecten inlaadt die op dat moment nodig zijn. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de objecten onder de ‘vouw’ pas beginnen te laden wanneer een gebruiker naar beneden scrolt. Het invoeren van lazy-loading kan de website snelheid verbeteren omdat het minder content hoeft te laden en daardoor minder resources nodig heeft.

Afbeeldingen

Afbeeldingen (met name headers) zijn vaak veel te groot, waardoor het laden van de website erg lang duurt. Zorg daarom dat je afbeeldingen niet groter zijn dan nodig. De plug-in WP smush.it zorgt ervoor dat je afbeeldingen ‘gesmusht’ worden. Dit zal de grootte van je afbeelding kleiner maken waardoor de website snelheid aanzienlijk zal verbeteren.

API updates

Als je website of webshop API koppelingen heeft (koppelingen met externe websites/databases), dan is het nodig om de data van deze koppelingen eens in de zoveel tijd te updaten. Het updaten van de data kost veel ruimte op de server waardoor het kan zijn dat de laadtijd langer is voor je bezoekers. Om te voorkomen dat je bezoekers last hebben van lange laadtijden en jij belangrijke bezoekers verliest, kun je deze updates het beste ’s nachts uitvoeren.

Hosting

Een goedkoop (shared) hosting pakket uitkiezen voor je website is erg makkelijk: zo ben je niet teveel geld kwijt. Wat veel mensen vaak niet realiseren is dat shared hosting een website erg traag kan maken. Een goedkope hosting is goedkoop omdat er veel websites op één server staan. Zodra iemand op jouw website komt, moet de website ‘strijden’ voor resources als andere websites op die server ook data opvragen. Kies dus liever voor een iets duurder hosting pakket waarbij je zeker weet dat de snelheid van je website optimaal zal zijn.

Content Delivery Network

Als laatste kun je gebruik maken van een Content Delivery Network (CDN), zoals Cloudflare, om je website snelheid te optimaliseren. Content wordt sneller aangeleverd doordat er minder afstand zit tussen de server en de gebruiker. Een CDN als Cloudflare heeft vele servers over de hele wereld en zorgt er daarom voor dat de snelheid van je website overal ter wereld geoptimaliseerd wordt. Daarnaast zorgt het voor extra veiligheid. Best handig dus!

Wil je weten hoe snel jouw website is? Zorg ervoor dat je je website snelheid in verschillende browsers meet om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen. Daarnaast is de ‘PageSpeed Insights’ tool van Google een handig hulpmiddel om meer inzicht te krijgen in hoe je de snelheid van je website kunt verbeteren. Wil je meer details? Dan is GTMetrix.com een goede tool om te gebruiken.

Zelfs als je website sneller is dan de bolide van Max Verstappen, ook hier geldt weer, blijf je website testen! Je wilt natuurlijk wel de snelste blijven. 🙂

Als je denkt dat je website wel wat sneller mag, neem dan contact met ons op! Dan zullen we kijken wat we kunnen doen.

Erik Lambrechts
Klik & Steen

info@klikensteen.nl
www.facebook.com/klikensteen