De belangrijkste verschillen tussen HTTP en HTTPS

Computer- en internetcommunicatie kan worden verzorgd met behulp van zogenaamde protocollen, zoals HTTP en HTTPS. Door middel van deze protocollen wordt er gecommuniceerd tussen (web)client en (web)server. Wat zijn nu de verschillen tussen HTTP en HTTPS, en waarom is dit belangrijk voor jouw website? Op deze vragen vind je in deze blog een antwoord!

Nieuwsgierig?

Is jouw website 100% HTTPS-proof? Ontdek het nu gratis!

HTTP en HTTPS

De afkorting HTTP staat voor ‘HyperText Transfer Protocol’. Zowel op het internet als bij gebruik van intranet vormt dit protocol de basis van communicatie. Door HTTP is het mogelijk om gegevens te versturen via het internet. Het is echter mogelijk dat iemand deze gegevensstroom onderschept. Bij het gebruik van HTTP heeft deze persoon dan toegang tot de informatie. Dat is zeer ongewenst als het gaat om gevoelige informatie, bijvoorbeeld in geval van een betaling per creditcard, iDEAL of bij internetbankieren.

Om de veiligheid van de gegevens te kunnen waarborgen, is HTTPS ontwikkeld. HTTPS staat voor ‘HyperText Transfer Protocol Secure’ en maakt gebruik van de basis van HTTP. Op het gebied van veiligheid voegt HTTPS daar een versleuteling van de gegevens aan toe. Als een via HTTPS verstuurde gegevensstroom wordt onderschept, dan blijven de gegevens beschermd door de versleuteling. Ontcijfering van die gegevens is dus niet mogelijk, waardoor een betaling doen via internet of het versturen van privacygevoelige informatie veilig kan gebeuren.

HTTPS en SEO

Zowel bedrijven als consumenten hebben baat bij een goede beveiliging van gegevens op internet. Het is dus niet meer dan logisch dat HTTPS steeds vaker de voorkeur krijgt. Zoekmachine Google hecht eveneens veel waarde aan gegevensbeveiliging op internet, waardoor websites die werken op basis van een HTTPS protocol een hogere ranking zullen krijgen dan HTTP-websites. De waarderingsverschillen door Google tussen HTTP en HTTPS zijn nu nog relatief klein, maar in de toekomst zal Google steeds meer waarde gaan hechten aan de aanwezigheid van HTTPS. Dat zal tot uitdrukking komen in de rangschikking van websites in de organische zoekresultaten.

Dat maakt het onderscheid tussen HTTP en HTTPS ook voor jou van belang! Wil je goed (blijven) scoren in de zoekresultatenpagina van Google, dan zal je moeten overstappen van HTTP naar HTTPS. Dit technische aspect gaat dus zeker een rol spelen op het gebied van Search Engine Optimization (SEO), en doet dat eigenlijk nu al!

Van HTTP naar HTTPS

De overstap van HTTP naar HTTPS is een technisch gebeuren, waarbij het ook nog eens van belang is dat dit in goede communicatie gebeurt met Google, zodat de huidige ranking van de website behouden blijft. Een technisch migratieplan moet worden opgesteld en uitgevoerd. Heeft u niet zelf de kennis in huis om de verhuizing van HTTP naar HTTPS in goede banen te leiden? Klik en Steen heeft ruime ervaring met het overzetten van een website naar HTTPS.