Webhosting voor jouw website of webshop

Een website bestaat uit een verzameling bestanden. Deze bestanden worden opgeslagen op een computer, van een gespecialiseerd bedrijf, die webruimte aanbiedt. Wanneer je een website wil beginnen, heb je dus een ‘plaats’ (webruimte) nodig op het internet. De bedrijven die deze webruimte aanbieden, worden ‘hosting providers genoemd’.

Wanneer je een website of webshop wilt beginnen, stuit je dus automatisch op de vraag: Welke hosting provider moet ik kiezen? Wat past bij mij, mijn website of webshop, budget en wensen? Alle hosting providers claimen natuurlijk de goedkoopste te zijn met de beste service. In deze blog verdiepen we ons in webhosting en de verschillende hosting providers, zodat je straks een betere keuze kan maken bij het hosten van jouw website of webshop.

Nieuwsgierig?

Gratis advies over passende webhosting?

Wat is webhosting?

In de hostingbranche wordt de term webhosting gebruikt als verzamelnaam voor shared web- en e-mailhosting. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een hostingplatform, waarbij schrijfruimte en geheugen, worden gebruikt door verschillende websites. Deze schrijfruimte en geheugen wordt opgeslagen of beschikbaar gemaakt doormiddel van fysieke servers. Over heel de wereld zijn verschillende ‘serverparken’ waar duizenden servers opgeslagen staan. Wanneer je opzoek bent naar een hosting provider, is het belangrijk te weten hoeveel werkgeheugen (RAM geheugen) en schrijfruimte je nodig hebt. Voor een gemiddelde website is 1GB aan schijfruimte genoeg. Het werkgeheugen wordt bij shared-webhosting gedeeld met de andere gebruikers. Shared- webhosting is voor een website van een gemiddelde grote een prima oplossing. Let hierbij wel goed op de CPU snelheid, de snelheid waarmee een website wordt geladen. Wanneer er bij shared-webhosting veel websites op één server zitten die veel geheugen vragen, kan de snelheid van de websites trager worden. Naast de shared-hosting, kun je ook kiezen voor VPS of Dedicated servers.

Wat zijn VPS en Dedicated servers?

VPS is de afkorting voor Virtual Private Server, wat inhoudt dat je een fysieke server hebt, die wordt opgedeeld in virtuele kleinere servers. Hierbij huur je één van de virtuele kleinere servers, maar deze wordt niet gedeeld met andere websites. Bij een Dedicated server huur je een fysieke server, helemaal voor jezelf. Hierdoor kun je zelf bepalen hoe je de hosting inricht, hoeveel schrijfruimte je gebruikt en hoe je de server wilt beveiligen (tegen eventuele hackers). Een Dedicated server heeft als voordeel dat zeer veel geheugen hebt, de CPU van de website niet trager wordt, doordat iedereen zijn eigen server heeft. Een Dedicated server is aan te raden voor de grotere Magento webshops. Magento is een zwaar programma, waardoor (voornamelijk als de webshop wat groter is).

Waar moet ik verder op letten?

Bedenk voordat je begint met jouw zoektocht, eerst aan de volgende zaken:

  • Hoeveel schrijfruimte je nodig (denkt) te gaan hebben
  • Hoeveel bezoekers je denkt te gaan trekken (dataverkeer)
  • Aantal e-mailaccounts
  • Aangeboden spamfilter voor het scannen van e-mail

Welke hosting provider kan ik het beste kiezen?

Welke hosting provider je kiest, is geheel afhankelijk van het type website of webshop die je hebt, hoeveel schijfruimte, dataverkeer en e-mailadressen je wenst. Doe zelf research naar welke provider je zelf denkt dat het beste bij jou past. Hierin kunnen wij jou wel een aantal tips geven, zodat je een betrouwbare hosting provider kiest. Kijk, als je een geschikte hosting gevonden hebt, of dit bedrijf over de volgende punten beschikt:

  • KvK-nummer
  • BTW-nummer
  • Bankgegevens
  • Volledige adresgegevens
  • Lid van SIDN en/of DNS.be
  • Contractvoorwaarden of juridische kennisgeving staan op de website

Deze controle is natuurlijk niet waterdicht. Je kunt door middel van een betrouwbaarheidsdatabase kijken naar de ervaringen en meningen van reeds bestaande gebruikers van verschillende providers. Let hierbij wel op dat sommige topic of reviews a achterhaald zijn. Een belangrijke betrouwbaarheidsdatabase voor hosting is: www.webhosters.nl.
Let daarnaast op verborgen kosten. Bij veel providers worden prijzen genoemd die exclusief BTW zijn, of soms is dit niet eens duidelijk. Ook kosten als aansluitkosten of speciale aanbiedingen die alleen de eerste paar maanden van het contract gelden, worden soms alleen aangegeven in de kleine lettertjes.

Als laatste tip willen wij je meegeven: ondanks dat hosting, website, webshops, ect allemaal online zijn, bel de hosting provider op. Hierbij kun je eventuele vragen stellen en kunt u ook letten op de professionaliteit van het bedrijf.