Een geschikt WordPress template kiezen

Voor het ontwikkelen van een WordPress website, kun je een WordPress website custom made laten bouwen of gebruik maken van WordPress templates, bij gebrek aan tijd en budget.  Een WordPress template is een kant-en-klaar website, waardoor je je niet druk hoeft te maken over design en functionaliteiten. Dit is allemaal al voor je gedaan.

Toch blijft het lastig een geschikte WordPress template te kiezen. Waar moet ik allemaal op letten? Kan ik niet een template kiezen die ik mooi vind of welke WordPress template past het beste bij mijn bedrijf? Met deze vragen zullen we je allemaal helpen zodat je de geschikte WordPress template kiest voor jouw website.

Nieuwsgierig?

Gratis advies over welk WordPress template ideaal is om jouw doelen te bereiken?

Kies een WordPress template die past bij je doelstellingen

Naast het design van een website is het zeer belangrijk dat de WordPress template ook de doelstelling ondersteunt. Wil je een blog maken, een website of een webshop? Alles is mogelijk in WordPress.

Maar daarvoor moet je eerst het juiste thema kiezen. Een goed thema moet de websitebezoeker niet afleiden van de primaire doelstelling, die je aan de website hebt gesteld. In plaats daarvan zou de template de doelstelling moeten ondersteunen en helpen bij het bereiken van je doelen.

Maak een schets van de website die je voor ogen hebt

Voordat je al begint met zoeken naar een template, ga eerst bij jezelf na wat voor website je precies wilt hebben. Maak hiervan een schets, hoe jij wilt dat de website eruit komt te zien. Let hierbij wel op dat het aansluit op de doelgroep. Wat willen hun graag zien? Welke beleving is voor hun geschikt?

Met de schets die je maakt van de website kun je gemakkelijker een template kiezen, doordat je zo gerichter gaat zoeken naar welke template het beste past bij jouw schets.

Net zo belangrijk is de lay-out van de WordPress template

WordPress templates zijn vaak gemaakt voor een bepaald thema, beroep, hobby etc. Pak een template dat past bij jouw bedrijf. Een template met een scrapbook thema zal bij een financiële instelling niet passen.

Wanneer je denkt dat je een geschikte template hebt gevonden, kan je bij de voorbeeld website kijken of alle functionaliteiten die je nodig hebt om de vooraf bepaalde doelstellingen te kunnen bereiken, aanwezig zijn. Wil je een website ontwikkelen met alleen maar informatie?

Dan heb je niet veel functionaliteiten nodig. Maar als je ook advertenties wil laten zien op de website, heb je een template nodig waarbij adverteren mogelijk is. Let hierbij wel op de plaats waar de advertenties staan, zoals rechtsboven in het scherm. De plaats waar de advertenties worden getoond is vaak niet aan te passen. Is het belangrijk dat jouw website ook zichtbaar is op een mobiel of tablet? Dan moet het WordPress template ook responsive zijn.

Een andere factor die belangrijk is voor het kiezen van een geschikte WordPress template is de kleur. Kleur zegt alles over een website, het zal jouw doelgroep naar de website trekken en heeft een emotionele impact op mensen. Hierdoor is de kleur van jouw website even belangrijk als de navigatie of lay-out.

Let altijd op of de WordPress template wel Browser-vriendelijk is

Let er daarnaast op dat de template wel geschikt is voor alle browsers, sommige designers maken namelijk templates alleen geschikt voor Google Chrome en Firefox. Ondanks dat het grootste gedeelte van Nederland deze browsers gebruikt, is er ook nog een groot deel dat nog steeds verknocht is aan Internet Explorer.

Investeer in functionaliteiten

Bepaal hoeveel functionaliteiten, en welke, je sowieso wilt hebben op de website. Dit is zeer afhankelijk van de doelen die je vooraf hebt gesteld. Start je pas net met jouw bedrijf en wil je de mogelijkheid hebben dat de website kan groeien?

Neem dan een template dat ook flexibel is en waarbij je veel functionaliteiten zelf ook kan aanpassen. Kijk daarnaast goed naar de pagina’s in de voorbeeldtemplate. Welke pagina’s zijn er (over, homepagina, extra pagina’s) en welke pagina’s heb jij juist nodig?

Kies een gerenommeerde designer

Zorg altijd dat het template gemaakt is door een vertrouwde designer. Iedereen kan templates maken en deze aanbieden, maar dat wil niet zeggen dat deze ook goed zijn. Zoek naar een designer die meerdere templates heeft gemaakt die goed zijn ontvangen door het publiek.

Het laatste wat belangrijk is om op te letten is of de developers die het template hebben gemaakt, die je perfect vindt passen bij jouw idee, nog actief zijn. Wanneer de developers niet meer actief zijn, wordt de template ook niet voorzien van de laatste updates of aanpassingen als er bijvoorbeeld nog bugs in zitten.

Kijk ook eens naar het portfolio van de designer. Welke websites heeft hij of zij nog meer gemaakt? En daarnaast naar mensen die de template, die jij graag wilt hebben, al hebben draaien. Zien bijna alle websites er hetzelfde uit? Of verschillen ze toch nog erg veel? Neem tijd om de templates die al live zijn te onderzoeken. Werkt alles als je er op klikt?

Wil je een WordPress website laten ontwikkelen  of heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste template, laat het ons weten, we helpen je graag verder.