Overstappen naar Magento 2

Als webshop-eigenaar heb je vast wel eens gehoord van Magento. En als je al Magento 1 gebruikt, dan heb je zeker al gehoord van Magento 2. Maak je nog geen gebruik van Magento 2, dan is het de hoogste tijd om over te stappen naar Magento 2, de nieuwste versie. Net zoals je een computer moet blijven updaten om hem optimaal te laten presteren, geldt dit ook voor een webshop. Als je de beste resultaten wilt behalen, dan moet je meegaan met de laatste ontwikkelingen. In dit artikel zie je de belangrijkste redenen waarom je moet overstappen naar Magento 2.

Nieuwsgierig naar andere systemen?

Binnen 5 minuten weten welke webshop software past bij jouw huidige situatie?

Magento 2 is sneller dan zijn schaduw!

Zoals we al vaker in andere artikelen hebben aangegeven, kan zelfs Lucky Luke een puntje zuigen aan de snelheid van Magento 2. Het CMS is volledig geoptimaliseerd voor de meest recente eisen van website-snelheid. We leven in een generatie waarin consumenten alle mogelijke producten en diensten niet nu, maar gisteren willen hebben. Wanneer je webshop dus langzaam laadt, dan is er een grote kans dat een klant er toch voor kiest om de pagina te verlaten. Een vertraging van een enkele seconde zorgt al gemiddeld voor 7% minder conversie. Magento 1 kan bijvoorbeeld maar 500.000 catalog page views per uur halen, terwijl Magento 2 tot 10 miljoen page catalog views per uur kan halen! De sneeuwbal blijft ook rollen wanneer je website niet geoptimaliseerd is voor snelheid, want zoekmachines registreren dit ook, waardoor je daalt in de zoekresultaten en nóg meer klanten misloopt. Magento 2 maakt gebruik van de allernieuwste snelheid-boosts zoals full page caching (die nu gemakkelijk zonder extensie te installeren is) Zorg dus dat je webshop altijd geoptimaliseerd is voor supersnelheid! Magento 2 maakt dit mogelijk!

Cowboy Magento 2
Magento 2 veiligheid

Blijf hackers voor met de allernieuwste software

Magento heeft de support van Magento 1 officieel stopgezet*, daarnaast worden er ook steeds minder functionaliteiten gemaakt voor Magento 1 omdat Magento 2 de new kid on the block is. Dit zorgt ervoor dat hackers exponentieel meer tijd krijgen om gaten te vinden in de beveiliging van de oude versies. Omdat Magento een open source systeem is, wordt het hackers vrijwel onmogelijk gemaakt om gegevens te stelen wanneer je jouw webshop blijft updaten. Doe je dit echter niet, dan loop je meer risico dan je eigenlijk zou moeten lopen. Als je de nieuwste versie van Magento hebt, dan komen alle laatste veiligheidsupdates daar automatisch bij. Met de nieuwste versie hoef je dus nooit zorgen te maken of je niet optimaal beveiligd bent. Vooral na de grote verandering in privacywetten afgelopen jaar, is het belangrijk om extra voorzichtig om te gaan met informatie van je bezoekers en gebruikers. In het geval van websites en webshops is voorkomen altijd beter dan genezen.

Wanneer je achteraf het probleem moet oplossen, of er pas later achterkomt dat er een lek is, dan ben je al te laat! Magento is een Open-Source CMS, dus functionaliteiten groeien mee met de vaardigheden van hackers. Zorg dus dat je veiligheidsprocedures altijd up-to-date zijn. Een veiligheidslek of uitbraak kan het einde van alles betekenen. Ben je niet zeker van je huidige veiligheidsstatus? Neem dan contact met onze Magento veiligheidsexperts op.

Magento 2 heeft een verbeterde bestelprocedure

Er zijn 2 nieuwe eigenschappen toegevoegd aan de bestelprocedure:

  1. De afrekenprocedure is een stuk beter. Je hoeft nu namelijk nog maar 2 stappen door te lopen om de aankoop te voltooien.
  2. De samenvatting van de bestelling toont nu de afbeeldingen van de producten.

Op deze manier kunnen jouw klanten de bestelprocedure makkelijker en vertrouwder doorlopen. Uiteraard betekent een betere gebruikservaring voor de klant, ook een hogere conversiekans voor de webshopeigenaar. Voor jou dus! De afekenprocedure is namelijk altijd een cruciaal punt waar alles tip-top in orde moet gaan. Als een klant ook meer ergens een idee krijgt dat er iets niet in de haak is, of als iets de klant in dit proces frustreert; dan is de kans erg groot dat ze de volledige koop afblazen. Magento 2 maakt het koopproces dus makkelijker.

Een ander voorbeeld hiervan is dat klanten na een aankoop gelijk een account kunnen aanmaken waarna hun aangeschafte product ook gelijk in dit account te zien is (wat niet mogelijk was in Magento 1). Je geeft de klans dus nog een extra kans om een account aan te maken, mochten ze dit gemist hebben. Dit geeft jou als webshopeigenaar een extra kans om deze klant aan jouw producten te herinneren. Meer gebruiksvriendelijkheid, meer top of mind awareness, meer conversie!

Magento 2 winkelwagen

Magento 2 heeft betere modules

Toen magento 2 pas net op de markt was, waren er nog maar weinig modules voor de nieuwe versie van het CMS. Geziene het open-source aspect van Magento is dit natuurlijk niet vreemd. Nu er ondertussen wat tijd overheen is gegaan en Magento 1 zelfs vrijwel achterwege wordt gelaten, zijn er inmiddels meer dan 2700 extensies beschikbaar voor Magento 2. Alle extensies zijn te vinden in de Magento Marketplace.

De betere modules van Magento 2 zijn onder andere te danken aan de nieuwe PI. Ontwikkelaars kunnen hier gemakkelijk op inhaken. De API van magento 2 biedt een betere en meer toegankelijke vorm van programmeren dan Magento 1. Dit ligt vooral bij het front-end development en de thema-opbouw. De nieuwe versie van het CMS is dus niet alleen makkelijker in gebruik voor klanten en voor webshopeigenaren zoals jijzelf, maar ook voor de developers die de extensies en thema’s bouwen. Hierdoor blijft het aanbod van functionaliteiten alsmaar groeien waardoor je jouw webshop kunt blijven optimaliseren.

Maak gebruik van de nieuwste technieken!

Magento 2 maakt het ook mogelijk om gebruik te maken van de nieuwste techieken. Magento 2 biedt ook standaard ondersteuning voor jQuery en PHP7. Daarnaast kun je gebruiken van “LESS preprocessing” waardoor je veel gemakkelijker thema’s en modules kunt uitbreiden. Uiteraard kun je nu dus ook extensies en thema’s volledig responsive maken met HTML5. Tot slot geeft CSS3 elke Magento 2 gebruiker toegang tot de allernieuwste visuele mogelijkheden. Met deze nieuwste technieken kun je de performance van jouw webshop volledig optimaliseren. Op deze manier blijf je voor op de concurrentie en optimaliseer je de conversiekans. Overstappen naar Magento 2 is dus écht een slimme zet om conversie te blijven optimaliseren.

Spaarvarken magento 2

Het enige nadeel van Magento 2: Overstappen kost tijd en geld

Omdat Magento 2 een compleet nieuw CMS is, betekent overstappen ook direct een nieuwe webshop bouwen. Je kunt dus niet met de druk op de kop updaten van Magento 1 naar Magento 2. Je moet niet alleen een nieuwe webshop bouwen, maar ook alle themas, designs, modules en koppelingen van je oude Magento 1 webshop verhuizen. Daarnaast kan het voorkomen dat de extensies die je gebruikte in de vorige versie; helemaal niet beschikbaar zijn in Magento 2.

Wanneer dit het geval is en je hebt deze functionaliteit écht nodig, dan moet je deze opnieuw laten ontwikkelen. Tot slot moet je uiteraard ook alle informatie uit databases veilig overzetten. Denk hierbij aan klantgegevens en producten. Bedenk echter wel dat dit ene nadeel kan leiden tot veel grote voordelen. Het is even op je tanden bijten, maar na de overstap naar Magento 2 heb je een optimale webshop en is het migreren van data voor in de toekomst een stuk makkelijker.

Ons handige stappenplan voor de migratie naar Magento 2

Drifting car Magento 2

Om het je wat makkelijker te maken hebben we een kort stappenplan opgezet die je kan volgen om te migreren naar Magento 2. Als je deze stappen volgt en kunt volgen, dan zal de verhuizing minder extreem zijn dan het lijkt.

Stap 1: Maak een Migratieplan

Een volledige migratie heb je zoals je misschien al wel hebt gemerkt, niet met één druk op de knop gedaan. Hierdoor moet je gestructureerd te werk gaan. Door dit stappenplan te gebruiken, ben je zelfs al één stap verder! Fijn hè! Verwerk de volgende stappen in je migratieplan zodat de migratie zorgvuldig verloopt.

Stap 2: Controleer of je hosting voldoet aan de eisen

Voordat je überhaupt kunt migreren naar Magento 2, moet je hosting voldoen aan een aantal eisen. Deze eisen zijn zoals verwacht een stuk anders dan die van Magento 1. Bekijk hier de benodigde systeemvereisten voor Magento 2. Als je hosting(pakket) aan deze eisen voldoet, dan komt het helemaal goed. Weet je niet precies hoe je dit kunt controleren? Neem dan contact op met je hostingprovider.

Stap 3: Inventariseer je huidige webshop

Voordat je verhuist naar een andere woning, moet je ook eerst weten wat je daadwerkelijk meer gaat nemen vanuit je oude woning. Met een webshop geldt hetzelfde. Dit begint bij het in kaart brengen van alle modules waar je gebruik van maakt. Maak vervolgens een apart lijstje van de modules die je écht niet kunt missen in de nieuwe webshop. Hoe minder modules, hoe makkelijker de verhuizing zal gaan. Voor de modules die je écht nodig hebt zul je een vervanging of alternatief moeten vinden voor Magento 2. Als je deze niet kunt vinden, dan moet je een ontwikkelaar inschakelen om de module voor je te bouwen. Het laatste stukje inventarisatie is het in kaart brengen van al het maatwerk dat in je webshop gestopt is. Maak je bijvoorbeeld gebruik van koppelingen met externe software? Laat dan een programmeur nieuwe koppelingen voor je ontwikkelen.

Stap 4: ontwikkel de nieuwe webshop

Ga samen aan tafel zitten met je ontwikkelaar en start de ontwikkeling van jouw nieuwe Magento 2 webshop. Als je een goed overzicht hebt van de oude webshop en van hoe je nieuwe webshop eruit moet gaan zien, dan kun je aan de slag! Denk goed na over alle benodigde functionaliteiten: thema, modules en koppelingen. Zorg dat je niks over het hoofd ziet en alles komt goed!

Stap 5: voer de datamigratie uit

Wanneer je webshop klaar is voor gebruik is belangrijk dat je alle data zorgvuldig migreert. Gelukkig hoef je dit niet allemaal met de hand te doen. Met deze Data Migration Tool kun je alle klantgegevens, bestellingen, producten, categorieën, wishlists, beoordelingen en instellingen overzetten naar je nieuwe webshop. Ons advies is wel om tijdens dit gehele proces je oude webshop gewoon je oude webshop door te laten draaien. Tussentijdse aanpassingen kun je namelijk later altijd doorvoeren. Let op! Maak je gebruik van custom modules of ander maatwerk, dan kan het zijn dat je de data hiervan handmatig moet migreren; hetzelfde kan gelden voor mediabestanden.

Vandaag nog overstappen naar Magento 2

Zoals je ziet is de migratie naar Magento 2 niet altijd even makkelijk of goedkoop. Maar je krijgt er een hoop voordelen voor terug. Magento 2 is sneller, meer up-to-date en gebruiksvriendelijker voor webshopeigenaren én klanten. Bovendien is Magento 2 veiliger en kun je over betere modules beschikken.

En niet onbelangrijk, Magento 2 leidt door al deze voordelen ook tot een hogere conversie. Vergeet ook niet dat de support voor Magento 1 wordt opgeheven. Daarnaast worden er steeds minder functionaliteiten voor geschreven. Hoe eerder je dus overstapt, hoe beter!