Heb je een Magento 1 webshop en twijfel je nog of je naar Magento 2 over moet stappen? Lees dan zeker door, want we bespreken in dit artikel waarom overstappen naar Magento 2 de beste keuze is.

Magento 1 is inmiddels gedateerd. Er wordt langzaamaan niet meer ontwikkeld voor Magento 1, dus je kunt geen gebruik maken van nieuwe functionaliteiten. Op dit moment worden er nog veiligheidsupdates uitgegeven, maar ook dat stopt op een gegeven moment. Magento 1 wordt dan een stuk onveiliger.

Bovendien focust Google op snelle, mobile-first websites. Je bezoekers verwachten een fijne gebruikerservaring. Magento 1 is qua kern trager dan Magento 2. De datastructuur bij Magento 2 is beter opgebouwd.

Als je bij wilt blijven, moet je op een gegeven moment overstappen. Aan een overstap naar Magento 2 zit echter een vrij lange doorlooptijd vast. Wacht daarom niet te lang en stap het liefst vandaag nog over.

Als webshopeigenaar heb je ongetwijfeld vragen over Magento 2. Wat zijn de belangrijkste verbeterpunten en voordelen van Magento 2? Wat zijn de nadelen vergeleken met Magento 1? En hoe werkt een overstap?

In dit artikel beantwoorden we al je vragen. Lees het daarom aandachtig door.

 

Magento 2: de 3 belangrijkste verbeterpunten

Magento 2 is op een aantal kritische punten flink verbeterd. Hieronder een overzicht van de drie belangrijkste verbeteringen.

Magento 2 is razendsnel

De allerbelangrijkste verbetering, zowel voor je bezoekers als voor je conversie.

Een snelle website is prettig voor jouw bezoekers. Ze hoeven niet lang te wachten en kunnen snel doorklikken binnen je website. Dat scheelt jouw bezoekers een hoop frustraties.

Bezoekers verlaten je webshop als-ie te lang laadt. Een vertraging van een seconde zorgt gemiddeld voor zeven procent minder conversie. Bovendien indexeert Google trage websites lager in de zoekresultaten, waardoor minder potentiële klanten je vinden.

Magento 2 is gemiddeld vijfentwintig procent sneller dan Magento 1. De code in de kern van Magento 2 is een stuk efficiënter ingericht dan het zware Magento 1. Als je dat combineert met PHP7, Varnish en Full Page Cache realiseer je een supersnelle laadtijd.

Magento 2 kan gemakkelijk tien miljoen ‘catalog page views’ per uur halen, terwijl Magento 1 er maar vijfhonderdduizend haalt. Dat is een verbetering van 1900%. Een van de redenen daarvoor is de verbeterde databasestructuur. Magento 2 geeft je de mogelijkheid om meerdere databases voor verschillende operaties aan te maken, waardoor de serverload drastisch vermindert. Magento 1 werkt maar met één database.

Magento 2 views per hour

Al met al is Magento 2 dus een stuk sneller en dat zie je terug in je conversie.

Magento 2 is veiliger

Dankzij aanpassingen in de bestandsstructuur is Magento 2 veiliger dan 1. De root van Magento is niet meer met HTTP-requests bereikbaar, je komt er alleen nog via de ‘pub’-map. Daardoor beschermen ontwikkelaars de code van Magento 2 gemakkelijker. Je bent nu minder kwetsbaar voor hackers.

Daarnaast is het updaten van Magento 2 makkelijker geworden. Als er een nieuwe versie van Magento 2 uitkomt, krijg je gelijk alle veiligheidsupdates die je nodig hebt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over losse veiligheidspatches. Als je de laatste versie hebt, ben je optimaal beschermd.

Magento 2 is gebruiksvriendelijker

Magento 2.0 heeft een nieuw beheerpaneel dat veel gebruiksvriendelijker is. De lay-out is flink verbeterd, waardoor je sneller en prettiger werkt. Het menu is overzichtelijker en logischer ingedeeld, waardoor je makkelijker vindt wat je zoekt.

Magento 2 dashboard

 

Het toevoegen, aanpassen en verwijderen van producten is een stuk makkelijker geworden. Dat is te danken aan de nieuwe productpagina. Je hoeft producten niet meer individueel aan te maken, omdat het toevoegen van attributen geïntegreerd is in de nieuwe productpagina.

Verder kun je de dataroosters naar wens aanpassen en met filters gemakkelijker een bepaalde subset bekijken. De nieuwe ‘views’ tab stelt je in staat om specifieke filters en kolommen in te stellen en op te slaan.

Tot slot ondersteunt Magento 2 standaard Full Page caching. Je stelt het nu gemakkelijk in zonder gebruik te maken van extensies.

Dankzij al deze verbeteringen onderhoud je nu je webshop veel gemakkelijker.

Een ander leuk voordeel: het beheerpaneel is nu ook te bedienen met een touchscreen. Handig als je onderweg bent en op je mobieltje iets wilt aanpassen. Of als je graag met een tablet of laptop met touchscreen werkt.

Het is even wennen als je normaal met Magento 1 werkt, maar dankzij de gebruiksvriendelijkheid heb je het zo onder de knie. Daarna wil je niet meer terug.

 

Voordelen Magento 2

Naast bovenstaande verbeterpunten biedt Magento 2 nog veel meer voordelen. We hebben er twee op een rijtje gezet.

De bestelprocedure is in Magento 2 verbeterd

Magento 2 heeft een aantal nieuwe eigenschappen aan de bestelprocedure toegevoegd:

  • Verbeterde afrekenprocedure. Je hoeft nog maar 2 stappen te doorlopen.
  • De samenvatting van de bestelling toont nu productafbeeldingen.

Deze verbeteringen helpen je klanten de bestelprocedure makkelijker te doorlopen. Voor jou als webshopeigenaar leidt dit mogelijk tot meer conversie, omdat potentiële klanten soms afhaken tijdens een bestelling die lastig of onduidelijk is.

Klanten kunnen in Magento 2 na het plaatsen van een bestelling een account aanmaken. De bestelling is dan ook in dat account te zien, iets dat in Magento 1 niet mogelijk was. Bovendien hebben klanten nu een extra kans om een account aan te maken, mochten ze het voor de betaling over het hoofd gezien hebben.

Magento 2 heeft betere modules

Inmiddels is Magento 2 meer dan een jaar op de markt. Toen Magento 2 net werd gelanceerd, waren er weinig modules beschikbaar, voor sommigen een reden om nog niet over te stappen. Dat is nu veranderd. Inmiddels zijn er meer dan 1600 extensies beschikbaar. Je vindt ze in de Magento Marketplace.

Magento 2 extenties

De betere modules zijn onder andere te danken aan de API van Magento 2. Ontwikkelaars kunnen hier makkelijk op inhaken. De API van Magento 2 biedt een betere vorm van programmeren dan Magento 1, met name qua front-end development en thema opbouw.

Met Magento 2 beschik je bovendien over de nieuwste technieken. Zo heeft Magento 2 standaard ondersteuning voor jQuery en PHP7. Maak gebruik van LESS preprocessing om modules en thema’s gemakkelijk uit te breiden. Met HTML5 maak je extensies en thema’s volledig responsive. En CSS3 geeft je toegang tot nieuwe visuele mogelijkheden.

Een klein nadeel: Magento 1 beschikt op dit moment over meer modules en extensies. Het kan daarom voorkomen dat er nog geen goede vervanger is voor een van je favoriete extensies. In dat geval kun je de extensie laten ontwikkelen.

 

Nadelen Magento 2

Hartstikke mooi, al die voordelen. Maar zoals je hebt gezien kleeft er ook een klein nadeel aan Magento 2. Heeft Magento 2 nog meer nadelen? Met zoveel nieuwe voordelen moet dat haast wel, toch? Klopt. Lees hieronder meer over het allergrootste nadeel.

Overstappen naar Magento 2 kost tijd en geld

De nieuwe voordelen van Magento 2 hebben veel te danken aan de nieuwe kern en onderliggende code. Maar die nieuwe code leidt direct tot het allergrootste nadeel.

Overstappen van Magento 1 naar Magento 2 is lastig en kost daarom tijd en geld. Omdat de code totaal anders in elkaar steekt, kun je niet simpelweg upgraden.

Als je wilt profiteren van alle voordelen van Magento 2 moet je een migratie uitvoeren. Een migratie houdt het volgende in:

  • Compleet nieuwe website bouwen.
  • Verhuizen van functionaliteiten zoals thema’s, design, modules en koppelingen.
  • Het opnieuw ontwikkelen van functionaliteiten die je niet kunt verhuizen en waar geen alternatief voor is.
  • Migreren van alle data uit je databases, zoals klantgegevens en producten.

 

Migreren naar Magento 2

Wil je overstappen naar Magento 2 en wil je weten hoe je migreert? Volg dan ons handige stappenplan.

Stap 1: Maak een migratieplan

Een migratie voer je niet een-twee-drie uit. Een goede voorbereiding is belangrijk. Stel daarom een migratieplan op, zodat je zorgvuldig migreert. Neem de volgende stappen op in je plan.

Stap 2: Check of je hosting voldoet aan de eisen

Om een Magento 2 webshop te installeren, moet je hosting aan een aantal eisen voldoen. Dit zijn andere eisen dan die van Magento 1. Check hier de benodigde systeemvereisten van Magento 2.

Kijk vervolgens of je hosting aan deze eisen voldoet. Geen idee hoe je dat doet? Neem dan contact op met je hostingprovider.

Stap 3: Inventariseer je huidige webshop

Voordat je kunt migreren moet je eerst weten wat je allemaal moet verhuizen. Breng in kaart welke modules je allemaal hebt. Kijk vervolgens welk je modules je nog nodig hebt. Hoe minder modules, hoe beter.

Voor de modules die je absoluut nodig hebt, zal je vervangingen moeten zoeken. Check daarom of je varianten voor Magento 2 kunt vinden.

Vind je geen vervanging voor een cruciale module? Schakel dan een programmeur in die deze modules voor je ontwikkelt.

Maak vervolgens een overzicht van het maatwerk in je webshop. Heb je bijvoorbeeld koppelingen met andere software? Laat dan een programmeur nieuwe koppelingen ontwikkelen.

Stap 4: Ontwikkel de webshop

Als je een goed overzicht hebt van je huidige webshop kun je aan de slag met jouw nieuwe Magento 2 webshop. Denk goed na over alle benodigde functionaliteiten: thema, modules en koppelingen. Schakel een ontwikkelaar in om je te helpen met de bouw.

Stap 5: Migreer alle data

Is je webshop klaar voor gebruik? Dan is het tijd om alle data van je oude webshop te verhuizen naar je Magento 2 webshop. Gebruik hiervoor deze ‘Data migration tool’.

Met deze tool kun je alle klantgegevens, bestellingen, producten, categorieën, wishlists, beoordelingen en instellingen overzetten naar je nieuwe webshop.

We raden je aan om tijdens dit proces je oude webshop te laten draaien. Tussentijdse veranderingen kun je later weer toevoegen.

Gebruik je maatwerk of modules die instellingen in de database opslaan? Het kan zijn dat je deze data handmatig over moet zetten. Zet ook alle mediabestanden handmatig over.

 

Overstappen naar Magento 2

Migreren is niet gemakkelijk en kost tijd en geld. Maar je krijgt er een hoop voordelen voor terug. Magento 2 is sneller, up-to-date en gebruiksvriendelijker voor webshopeigenaren én klanten. Bovendien is Magento 2 veiliger en kun je over betere modules beschikken. En niet onbelangrijk, Magento 2 leidt tot een hogere conversie.

De support voor Magento 1 houdt op een gegeven moment op. Alle nieuwe functionaliteiten gaan naar Magento 2. Een overstap naar Magento 2 heeft bovendien een vrij lange doorlooptijd, dus hoe eerder je overstapt, hoe beter.

 

Heb je vragen over de overstap naar Magento 2? Of kun je wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact met ons op, we staan voor je klaar.

Interesse in een Magento 2 webshop? Kijk dan op onze productpagina.