Wat zijn WordPress plugins?

Met WordPress plugins kun je de functionaliteiten van jouw website uitbreiden. Van contactformulieren tot SEO plugins, alles is mogelijk! Wil je graag een functionaliteit waar geen plugin voor is gemaakt? Dan maken we hem gewoon zelf!

De keuze aan plugins is in ieder geval enorm, er zijn namelijk duizenden WordPress plugins beschikbaar. Deze zijn echter niet allemaal van goede kwaliteit. Wij leggen je daarom uit voor welke functionaliteiten je veelal een plugin nodig hebt op je website, en wat nou echt de beste WordPress plugins het meest efficiënt zijn om de perfecte website voor jouw bedrijf te ontwikkelen.

Nieuwsgierig?

Wil jij weten hoe wij jouw website optimaal doelen laten behalen met behulp van passende plugins? Ontvang nu gratis advies!

Wat zijn WordPress Plugins en welke soorten zijn er?

WordPress is een open source software, wat wil zeggen dat de broncode van het systeem openbaar is en dat programmeurs daar zelf onderdelen aan kunnen toevoegen die jij voor je website kunt gebruiken. Die onderdelen heten bij WordPress plugins.

Omdat WordPress zo’n enorm populaire tool is met een open source karakter, heeft zich inmiddels een gigantische community van ervaren programmeurs om WordPress heen gebouwd. Deze community zorgt ervoor dat WordPress optimaal blijft draaien en dat er constant nieuwe plugins verschijnen die de rest van de CMS’en een stapje voor zijn. Deze plugins worden uitvoerig getest en geüpdatet, zodat ze optimaal presteren met alle vernieuwingen die WordPress doorvoert. Bovendien zorgt de community ervoor dat problemen binnen WordPress plugins vaak al zijn opgelost voordat je er überhaupt iets van merkt.

Kosten zijn verschillend

De kosten voor iedere plugin is verschillend. Sommigen zijn, ook dankzij de enorme community, gratis. De wat meer ingewikkelde plugins kosten wel wat. Veel van deze betaalde plugins hebben echter wel ook gratis versies, waarmee ze een klein deel van de functionaliteiten zonder betaling aanbieden. Hoe duur je uit bent met je plugins is dus volledig afhankelijk van hoe uitgebreid je je website wilt hebben.

Eenvoudige functionaliteiten

Nouja, ‘eenvoudig’… Sommige website functionaliteiten lijken voor de onervaren programmeur misschien vanzelfsprekend. We zijn tegenwoordig dan ook van die prachtige, multifunctionele websites gewend. Maar achter bepaalde functionaliteiten die wij nu als ‘basaal’ beschouwen, schuilt vaak wel een WordPress plugin waar een ervaren WordPress programmeur hard aan heeft gewerkt. Veel functionaliteiten rusten namelijk op een plugin. Voorbeelden van basisfunctionaliteiten die via een plugin werken zijn:

  • Front-end editor

Het is natuurlijk op zich wel handig als je je webpagina gemakkelijk kan editen. Ook hiervoor heeft WordPress een plugin, namelijk de ‘Klassieke Editor’. Met deze editor plugin kun je zelf bepalen welke ‘soort’ editor je graag werkt. Met deze editor kun je gemakkelijk het uiterlijk van je content aanpassen zonder dat je kennis van programmeren nodig hebt.

  • Contactformulieren

Met de plugin ‘Contact Form 7‘ kun je ervoor zorgen dat er een direct contact ontstaat tussen jou en de gebruiker. Deze plugin laat je namelijk contactformulieren in je website maken. Zo kunnen je bezoekers bijvoorbeeld vragen om meer informatie over een bepaalde pagina of verder informeren naar de diensten of producten die je aanbiedt.

Omdat direct contact voor veel bedrijven een conversiepunt is, is deze plugin enorm belangrijk bij het opzetten voor je website. Het is dan ook niet voor niets dat ‘Contact Form 7’ de meest gebruikte WordPress plugin is. Er zijn ook andere veelgebruikte contactformulieren, zoals ‘WPforms’ en onze persoonlijke favoriet: ‘Gravity Forms‘.

  • Pagina’s en berichten kopiëren

Wanneer je een prachtige webpagina hebt opgezet in je WordPress editor, is het wel zo makkelijk als je die pagina vaker kan gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer je als bedrijf verschillende diensten aanbiedt, die je allemaal in een pagina met de zelfde stijl wilt communiceren.

Daarvoor biedt WordPress een plugin waarmee je met één klik op de knop een pagina of bericht kunt dupliceren. Alles qua bewerking wordt makkelijker met deze plugin: Visual composer. Hij komt dan als kopie in je lijst met pagina’s (of berichten) te hangen. Daar vanuit kun je hem naar verlangen aanpassen. Misschien hoef je alleen maar de tekst aan te passen, of misschien wil je de gehele pagina aanpassen. In ieder geval kun je nu verder werken vanuit de basis van je gekopieerde pagina. Bovendien hoeven medewerkers die bijvoorbeeld content voor je WordPress website leveren, niet zelf aan het programmeren te slaan. Met dat ene knopje bespaart deze plugin je dus behoorlijk veel tijd!

  • Back-up plugins

Je zou maar een geweldige webpagina in elkaar hebben gezet en hem vervolgens, omdat je op de verkeerde knop drukt, kwijtraken. Onze nekharen gaan al overeind staan van het idee. Gelukkig biedt WordPress verschillende plugins waarmee je gemakkelijk (of zelfs automatisch) back-ups kunt maken van je content, zoals bijvoorbeeld ‘Updraft Plus‘. Vergeet niet dat een veilige website en een effectieve backup begint bij passende hosting!

Het klinkt misschien als een lastig klusje om voor al deze functionaliteiten een plugin te moeten installeren, maar hier is juist goed over nagedacht door WordPress. Het is nu namelijk zo dat je, als het goed is, echt alleen gebruikt wat je nodig hebt. Daardoor hoef je niet in te leveren op de snelheid van je website met functies die je helemaal niet van plan bent te gebruiken.

Security plugin

Security en anti-spam plugins

Naast een goed functionerende basis is het ook altijd van belang dat je website veilig is, hoe groot of klein je hem ook maakt. Eén van de grootste security plugins is ‘WordFence security’. Deze WordPress plugin beschermt je website tegen malware, ongure IP-adressen en scant je website op zijn veiligheid. Bovendien bieden ze veiligheidsopties zoals Two Factor Authentication.

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je probeert een interessante online discussie te houden of te volgen maar wordt overspoeld door spamberichten. De makers van de WordPress plugin ‘Akismet’ hebben de nobele taak op zich genomen om voor eens en voor altijd een einde te maken aan spamberichten.

WordPress multi language plugins

Wanneer je als bedrijf klanten van over de hele wereld wilt bereiken, kom je niet zo ver met een website die in zijn geheel enkel Nederlandstalig is. Veel websites hebben op zijn minst de optie om de site in het Engels te laten zien, en vaak ook nog in meerdere talen. Bij een WordPress website doe je dit door een multi language plugin in je website te integreren. Deze plugin zorgt ervoor dat jouw website in verschillende talen zichtbaar kan zijn, afhankelijk van de wensen van de gebruiker. Een veelgebruikte multi language plugin is ‘WPGlobus‘. Let wel: deze plugin vertaalt de website niet automatisch, dat zal je vooralsnog zelf moeten doen. Wanneer je echter je website in WPGlobus hebt vertaald, geeft deze plugin je gebruikers de optie om een taal te kiezen. Er zijn ook plugins die de website wel automatisch vertalen, zoals Multilanguage by BestWebSoft. Bij deze plugins is het wel aan te raden om de vertaling altijd goed te checken, zeker wanneer het om grotere teksten gaat.

WordPress plugins en het SSL-certificaat

Een inherent onderdeel van de veiligheid van je webpagina is je SSL-certificaat. Hiermee waarborg je namelijk niet alleen je eigen veiligheid, maar ook die van je gebruikers. Je kunt eenvoudig zien wanneer een website beveiligd is met het SSL-certificaat door het begin van de URL. Wanneer die begint met ‘http’ heeft de site geen certificaat en wanneer de URL begint met ‘https’, dan wel. Een actieve SSL-certificaat zorgt ervoor dat er in de adresbalk een slotje verschijnt. Daarmee laat je browser zien dat deze pagina goed beveiligd is.

Wanneer een website dan ook nog eens een SSL-certificaat met EV (Extended Validation) heeft, wordt de adresbalk groen en komt de naam van het bedrijf in beeld. Wanneer je website geen geldige SSL-certificaat is dat niet alleen gevaarlijk voor veiligheid van jouw website en zijn gebruikers, het zorgt er ook nog eens voor dat je website lager scoort in de SEO ranking. Wat dat precies inhoudt lees je later in dit artikel.

Gelukkig biedt WordPress plugins waarmee je eenvoudig je SSL-certificaat in je website kunt implementeren. Zo is er bijvoorbeeld de plugin ‘Really Simple SSL’. Je moet bij deze plugin (en bij alle andere) zelf zorgen dat je het certificaat hebt, maar vervolgens kan hij zonder installatie worden geïntegreerd in je website.

Wanneer je je website hebt beveiligd met een SSL-certificaat maar nog niet het groene slotje hebt verdiend, controleert Really Simple SSL welke stappen je nog moet ondernemen om dit begeerde slotje te verdienen. Bovendien stelt deze plugin je op de hoogte wanneer je certificaat dreigt te verlopen.

Social media

Waar zijn we tegenwoordig nog zonder social media? De meeste bedrijven doen hard hun best om mooie Instagram-feeds en een hoge Facebook response rate neer te zetten. Dan wil je natuurlijk ook dat de bezoekers van je website gemakkelijk jouw socialmediakanalen kunnen volgen. WordPress biedt vele plugins waarmee je social media in je website kunt integreren. Dat kan met een simpele button, of bijvoorbeeld door de content van je Instagram-kanaal real-time in te laden in je website.

Eén van de grootste social media-plugins is Shareaholic. Met de gratis versie van deze plugin kun je je totaal uitleven op social media-gebied. Je kunt content inladen en delen op meer socialmediakanalen dan je uit je hoofd kunt opnoemen. Bovendien is deze plugin enorm snel, hij verhoogt de laadtijd met slechts 14 milliseconden.

Aangezien we eerder in dit artikel hebben geleerd dat plugins een grote impact op de snelheid van je website en dus de customer journeys kunnen hebben, is dit een belangrijk voordeel. Bovendien kun je de data die deze plugin verzamelt integreren in Google Analytics, WordPress is namelijk ook een ideaal CMS als je meer wilt in het gedrag van je gebruikers op social media-gebied.

Je kan ook een plugin gebruiken die bepaalde content van je website direct ‘shareable’ maakt. Daarmee kunnen de gebruikers van je website met één simpele klik op de knop een artikel, pagina of product op hun eigen socialmediakanalen delen. Je kunt ook voorgeprogrammeerde tweets maken, die de bezoeker direct kan tweeten.

SEO Plugins

Wanneer je een prachtige website hebt opgebouwd. Is het natuurlijk ook van enorm belang dat de (potentiële) klanten die website kunnen vinden. Je helpt de zoekmachines een handje met het vinden van jouw website door het implementeren van een goede SEO strategie. SEO betekent Search Engine Optimisation, wat wil zeggen dat jouw website zo is ingericht dat de zoekmachines bij bepaalde zoekopdrachten jouw website als eerste laten zien. Dit is niet te verwarren met SEA, waarbij je bepaalde zoekwoorden inkoopt.

WordPress helpt je hier een handje mee met speciale SEO plugins. De plugin ‘Yoast’ is bij uitstek te meest populaire. Sterker nog, met meer dan 5 miljoen downloads is dit de op 1 na meest populaire plugin van WordPress, na de ‘Contactformulieren’-plugin. Dit is niet heel gek, want SEO is een belangrijk onderdeel van je website – en een goede tool om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk mensen jouw contactformulier invullen. Het is niet voor niets dat bij Klik & Steen SEO zo enorm hoog in het vaandel staat.

Yoast‘ helpt je met je SEO door middel van het zoekwoord dat jij voor een pagina hebt vastgesteld. Jij maakt de inhoud zoals je normaal zou doen, en Yoast houdt voor je bij hoe de webpagina scoort op SEO-gebied. Als je de pagina al met het oog op SEO hebt geschreven hoef je dus alleen nog was kleine aanpassingen te doen en dan ben je helemaal good to go! Bovendien kun je met Yoast een XML sitemap voor je WordPress website maken.

Een WordPress sitemap werkt als een soort landkaart van je website voor zoekmachines. In dit bestand kan namelijk worden afgelezen wat de belangrijke links in je website zijn, zodat de zoekmachine deze gemakkelijk kan vinden en crawlen. Het is dan ook, vanuit SEO-oogpunt, erg belangrijk om een WordPress sitemap te integreren, omdat ook dit je ranking aanzienlijk verhoogt. Zo zijn er nog ontelbaar veel andere handige SEO voordelen die Yoast met zich meebrengt!Kortom, Yoast is een erg handig hulpmiddel!

Hoewel Yoast ongetwijfeld de meest gebruikte en ook meest populaire SEO-plugin is, zijn er meerdere beschikbaar die misschien ook geschikt zijn voor jouw website. Andere populaire SEO-gerelateerde plugins zijn ‘All In One SEO Pack’ of ‘Google Analytics Dashboard‘. Let wel op! Een SEO plugin vervangt nog geen Online Marketeer! Voor Online Resultaten moet je écht een Online Marketing specialist inschakelen!

Woocommerce

Een WooCommerce webshop

Iedereen maakt natuurlijk een website met zijn eigen doelstellingen. Ook voor bedrijven is dit het geval. Dit betekent dus ook dat iedere website zijn eigen functionaliteiten heeft die overeenkomen met het product dat je als bedrijf aanbiedt. Bij veel websites van bedrijven komt hier echter op de ene of andere manier de functionaliteit van een webshop bij kijken.

Zo’n webshop kan verschillende vormen aannemen: van het verkopen van kleding tot het aanbieden van vakmanschap gebaseerd op een uurtarief. Welk product je ook wilt aanbieden, WordPress heeft een prachtige plugin waarmee je jouw product als zoete broodjes over de toonbank laat vliegen. Deze plugin heet ‘WooCommerce’ en is enorm bekend en geliefd in de webdesign-wereld.

WooCommerce is de go-to plugin wanneer je een webshop in je WordPress website wilt integreren. Dit komt omdat de grote community die zich met deze plugin bezig houdt, ervoor zorgt dat hij optimaal functioneert. En met een webshop is dat enorm belangrijk omdat het én een conversiepunt én een onderdeel van je website is dat gevoelige informatie van je gebruikers moet verwerken.

Dat moet natuurlijk allemaal feilloos verlopen. Bovendien moeten we niet vergeten dat de aankoop ook een belangrijk onderdeel van de customer journey is. Wordt het de gebruiker lastig gemaakt om een aankoop te doen via jouw website, dan haken ze af. Des te belangrijker dus om niet te besparen op de plugins waarmee je je webshop realiseert.

Naast het inrichten van een mooie webshop biedt WooCommerce ook enorm handige functionaliteiten die ervoor zorgen dat jouw webshop tiptop in orde is. Zo kun je automatisch belasting laten doorrekenen in je prijs, en kun je met deze plugin de gebruiker de mogelijkheid bieden om betalingen met alle (veilige) betaalsystemen te voldoen. Naast een ruime keuze uit betaalsystemen, biedt WooCommerce ook veel opties voor wereldwijde verzendmaatschappijen. Bovendien kun je in deze WordPress plugin Google Analytics, Facebook en Mailchimp integreren, wat het gebruik voor je klanten behoorlijk kan versimpelen.

Maakt je bedrijf opeens een flinke groei? Ook dat is geen probleem, je kunt je WooCommerce webshop laten meegroeien –of krimpen naar gelang. Schaalbaarheid is erg belangrijk bij het ontwerpen van een webshop of website, want je wilt natuurlijk niet dat je klanten verliest omdat de webshop het aantal gebruikers niet meer aankan. Bij Klik & Steen staat schaalbaarheid zelfs zo hoog in het vaandel dat wij de websites en webshops zo opbouwen dat ze in een mum van tijd kunnen worden geschaald voor een groei of een krimp.

 

Caching plugins

Wanneer een gebruiker meerdere malen jouw website bezoekt, is het zonde van de snelheid als bij ieder bezoek alle informatie opnieuw moet worden ingelaten. Het zou veel handiger zijn als een deel van de informatie ergens wordt opgeslagen zodat de gebruiker de volgende keer niet alles hoeft in te laden, niet waar? Dat vindt de WordPress community ook. Het is ook niet voor niets dat de lijsten met meest populaire WordPress plugins vol staan met caching plugins.

Een aantal populaire caching plugins zijn ‘W3 Total Cache’, ‘WP Fastest Cache’ en ‘WP Super Cache’. Keuze genoeg dus, maar welke van deze total, super, fastest cache plugins moet je dan kiezen? Dat is afhankelijk van de performance van de plugin. Er zijn verschillende tools waarmee deze plugins worden vergeleken, en over het algemeen komt ‘WP Fastest Cache’ uit de bus als, je raadt het al, the fastest. Dit wordt gemeten op basis de laadtijd van een webpagina zonder caching, en met de betreffende caching WordPress plugin.

Caching is een belangrijk onderdeel om in je WordPress te integreren, en we raden iedere eigenaar van een website dan ook ten zeerste aan om dit te doen. Het ultiem laten functioneren van een caching tool vergt echter wel enkele kennis van programmeren. Vergeet niet dat een caching plugin alleen, je website niet erg veel zal versnellen. Een echte snelle website begint namelijk bij passende WordPress Hosting.

Smush image compression

In het artikel WordPress sneller maken + 12 tips hebben we je uitgelegd dat te grote afbeeldingen een veel voorkomende boosdoener is bij websites die langzaam laden. Veel bedrijven zijn geneigd om enorme afbeeldingen in hun website te uploaden, omdat ze geen kwaliteit willen verliezen. Hoewel dat natuurlijk erg logisch is, is het niet altijd het geval dat een verkleinde afbeelding ook van slechtere kwaliteit is, mits je de juiste plugins gebruikt.

Met de plugin ‘Smush Image Compression and Optimization’ kun je je afbeeldingen als het ware ‘smushen’ wat een erg gezellig synoniem is voor ‘comprimeren’. Deze plugin is volledig gratis, maar zorgt er wel voor dat jouw website snel laadt mét afbeeldingen van prachtige kwaliteit. Deze WordPress plugin kan alle gangbare afbeeldingsbestanden kleiner maken, en zelfs in bulks van 50 per keer. Dat bespaart je dus ook nog eens tijd. Bovendien achterhaalt deze plugin welke afbeeldingen op je website een te groot formaat hebben en dus je website langzamer maken, zodat je ook die gemakkelijk kunt smushen.

cookie plugin

Cookie notice

Je hebt je als bedrijf ongetwijfeld in het laatste jaar beziggehouden met de Privacy AVG-wet. In je website heeft dit ook veranderingen betekend, het is namelijk verplicht om de gebruiker van je website expliciet toestemming te vragen voor het gebruik van cookies. Een ‘cookie’ is een mini-bestandje met informatie over jou als gebruiker van een website, dat wordt opgeslagen op je computer wanneer je de website wordt bezoekt.

Deze informatie wordt vooral gebruikt om advertenties op maat te maken. Bedrijven kopen de informatie in en gebruiken dit om hun product aan de juiste doelgroep te adverteren. Dat is dan ook de reden dat, wanneer je op het internet hebt gezocht naar een roze opblaasflamingo, alle advertenties de rest van de dag over flamingo’s gaan. Het is natuurlijk wel zo netjes (en dus verplicht!) om even te laten weten dat je deze informatie van je websitegebruikers bijhoudt.

Sommige plugins hebben een cookie notice meegeleverd, zoals het eerder genoemde Shareaholic. Je kunt ook een losse plugin downloaden voor de cookie notice. Losse cookie notice plugins hebben vaak het voordeel dat je de melding helemaal naar je eigen stijl kunt aanpassen. Bovendien zijn deze plugins vaak SEO-vriendelijk en kunnen je gebruikers gemakkelijk zelf aangeven welke cookies ze wel of niet willen.

WordPress widgets

Het verschil tussen WordPress plugins en WordPress widgets kan misschien een beetje verwarrend zijn. Plugins verzorgen namelijk de functionaliteit van je website, en kunnen hierin ook WordPress widgets aanbieden. Wanneer je bijvoorbeeld een social media plugin installeert op je WordPress website, kun je met deze plugin een widget op je website plaatsen met links naar je socialmediakanalen. Of als je een plugin installeert voor de cookie notice, zal deze notice waarschijnlijk in de vorm van een widget op je website worden gezet.

WordPress 5.0: Wat is er veranderd?

In 2018 heeft WordPress een nieuwe versie gelanceerd: WordPress 5 ‘Bebo’. Deze update heeft een grote verandering met zich meegebracht voor het gebruik van dit CMS. De editor is namelijk helemaal op de schop genomen en is nu gebruiksvriendelijker dan ooit. Deze nieuwe methode noemen ze de ‘Gutenberg editor’. Deze editor werkt met drag & drop blokken. Wil je nieuwe content toevoegen aan je website, dan kun je een bepaald ‘blok’ toevoegen. Dit blok vul je in naar wens en kun je gemakkelijk overal naartoe slepen. Een walhalla voor de creatieve webdesigner!

Voor de ontwikkelaars van plugins betekende deze update wel een uitdaging. De plugins moesten namelijk ook worden geoptimaliseerd voor deze nieuwe editor. De meeste plugins hebben dit inmiddels gedaan, en vaak wordt dit ook enthousiast aangegeven op de website van de plugin. Er zijn inmiddels ook een aantal plugins verschenen die exclusief in de Gutenberg editor werken. Omdat het werken met drag & drop blokken natuurlijk een geheel nieuw systeem is, zijn er ook plugins verschenen die hier op een creatieve manier op inspelen. Dit zijn plugins die van het begin af aan zijn ontworpen om het ontwerpen van een website met de Gutenberg editor nóg gemakkelijker, effectiever en functioneler te maken.

toekomst plugins

Wat kunnen we verwachten in de toekomst?

De Gutenberg editor zal ongetwijfeld nog meer invloed hebben op het ontwerp van nieuwe plugins. De enorme community die rondom WordPress bestaat, is natuurlijk al heel hard aan het nadenken over hoe ze deze editor kunnen gebruiken om websites nog efficiënter te laten functioneren. Innovatie is dus in aankomst!

Zoals je waarschijnlijk al hebt gemerkt, wordt de veiligheid van je website steeds belangrijker. Zonder SSL-certificaat scoort je website aanzienlijk laag in de ranking van zoekmachines, en anti-spam plugins zijn onder de meest gebruikte plugins van WordPress. Een wat recentere ontwikkeling is de ‘Two-factor authentication’. Dit is een veiligheidsmaatregel waarmee je je als het ware dubbel moet verifiëren bij het inloggen, bijvoorbeeld met een wachtwoord en een Google Authenticator-code.

Omdat websites steeds meer data bevatten, zowel van het bedrijf als van de gebruikers, zal veiligheid ook een steeds grotere rol gaan spelen bij de ontwikkeling van je WordPress website. In plugins zou dit zich kunnen uiten in nieuwe manieren van identificatie, zoals bijvoorbeeld facial recognition. Gezien het open source karakter van WordPress en de enorme community van ontwikkelaars die constant bezig is met innoveren, kunnen we er in ieder geval vanuit gaan dat je met een WordPress website haantje-de-voorste bent als het gaat om ontwikkelingen.