Progressive web app

Progressive web apps (PWA’s) zijn de nieuwste ontwikkeling binnen de online development wereld. Wellicht heb je de term op de werkvloer of bij je developer wel eens horen vallen. Nu weten we wat je denkt: “Weer een nieuwe ontwikkeling met veel te veel technische mumbo-jumbo”. Geen paniek! Wij leggen het uit op een manier waarop iedereen die het leest het kan begrijpen! Progressive Web Apps zijn namelijk dé nieuwste ontwikkeling voor het verhogen van gebruikservaring, bezoekersaantallen en conversie van je website of webshop!

Wat is een Progressive web app?

Simpel gezegd is een progressive web app een website die zich fysiek gedraagt als een app (zoals op je telefoon). Het enige verschil is alleen, dat je niks hoeft te installeren! Je gaat naar de website; en alles doet het razendsnel; alsof de website staat opgeslagen of geïnstalleerd op je apparaat. Na elke klik ben je sneller op de plaats van bestemming dan dat je met je ogen kunt knipperen! Zelfs als je apparaat een slechte internetverbinding heeft, laadt de website razendsnel! Progressive Web Apps geven jouw bezoekers de ultieme gebruikservaring door al het gedoe dat mobiele apps met zich meenemen, te laten verdwijnen.

Progressive Web Apps mobile

Nieuwsgierig?

Meer weten over de mogelijkheden van Progressive web apps?

Offline gebruik

Maar dat is niet alles! Een ideaal vernieuwend aspect van progressive web apps geeft bezoekers zelfs de mogelijkheid om offline gebruik te maken van jouw website; waar en wanneer ze dat graag zouden willen. Ook maken progressive web apps gebruik van het volledige scherm en zijn ze geoptimaliseerd voor zowel mobiel als desktop gebruik. Ook kunnen de gebruikers een widget van jouw website op zijn/haar desktop plaatsen zodat ze voortaan met 1 klik onmiddellijk op je homepage zijn.

En met onmiddellijk, bedoelen we ook echt ONMIDDELLIJK! Dit alles gebeurt zonder de hulp van een app-store of een tijdige installatie. Daarnaast kunnen progressive web apps de gebruikers ook betrokken houden met behulp van push notificaties.

Progressive web apps push notification

Service workers in Progressive Web Apps

Een feilloze offline ervaring, periodieke achtergrondsynchronisaties en push notificaties; het is allemaal mogelijk door de service workers in Progressive web apps. Een ‘service worker’ is een script die je browser op de achtergrond laat lopen die geen webpagina- of gebruikersinteractie nodig heeft. Maar de echte klap op de vuurpijl is het volgende.

De service workers in Progressive Web Apps zorgen ervoor dat offline gebruik mogelijk is!  Gebruikers hebben geen internet meer nodig voor het bezoeken van jouw website of webshop! Je kunt nu als developer zelf beslissen welke elementen waar en wanneer gecached worden en beschikbaar moeten zijn voor offline gebruik. Hierdoor heb je dus ook volledige controle over de ervaring die gebruikers moeten hebben. Hiermee kun je dus gepersonaliseerde content aanbieden voor je gebruikers waardoor je de tevredenheidsgraad mee omhoog werkt!

Een “simpele” API koppeling

Service workers zijn eigenlijk een nieuw soort API koppelingen. Het is een Javascript worker die niet direct kijkt in de DOM (document object model) maar communiceert met de pagina’s die hij beheert en deze aanstuurt om de DOM te controleren en aan te passen. Daarnaast zijn het programmeerbare netwerk proxies. Dat wilt zeggen dat jij controle hebt over hoe netwerkaanvragen op jouw site behandeld moeten worden.

Al deze technische jargon betekent eigenlijk niets meer dan dat het een externe toepassing is die weinig ruimte en tijd verbruikt om op een efficiënte manier op jouw website of webshop te werken. Daarnaast werken service workers alleen maar over HTTPS verbindingen waardoor de veiligheid gewaarborgd wordt. Daarnaast gaat deze technologie er in de toekomst ook voor zorgen dat virtual reality (VR) en augmented reality (AR) ook wordt toegepast. Hiermee kunnen bezoekers zonder iets te installeren bijvoorbeeld uw producten digitaal uittesten met AR of uw winkel doorlopen in hun eigen huiskamer met VR!

Progressive web apps waarom

Waarom moet ik een Progressive Web App laten bouwen?

Een Progressive Web App laten bouwen heeft vele voordelen voor je gebruikers en daarom ook voor jou! De supersnelle werking van Progressive Web Apps zorgen voor een ultieme gebruikservaring. Een websitegebruiker is een website gemiddeld al zat als de laadtijd ervan 3 seconden of hoger is. Als je een online onderneming beheert (met name een webshop) dan is performance, de sleutel naar succes. Zo kan het verschil van een seconde onwijs veel inkomsten genereren.

Progressive web apps impact calculator

Om te meten hoe laadsnelheid de omzet van jouw website beïnvloedt kun je gebruik maken van de impact calculator.  Tegenwoordig maken we deel uit van een generatie die alles onmiddellijk wilt hebben; achteloos van de locatie of de tijd. Hierdoor is onze attentiespanne  nog korter dan die van een goudvis en accepteren we alleen maar de snelste websites. Met Progressive Web Apps is je website nog sneller dan snel; ‘silkysmooth’ zoals Google het zelf zegt. Hierdoor ben je verzekerd van optimale bezoekersaantallen, gebruikservaring, retentie en natuurlijk ook conversie.

Gebruikservaring als prioriteit

De voornaamste reden voor het beheren van een website of webshop is het aantrekken van bezoekers. Conversie of verkoop is pas de volgende stap. Als bezoekers niet comfortabel gebruik kunnen maken van je website of webshop loop je de kans dat ze naar een concurrent stappen. Daarom is het waarborgen van gebruikservaring je nummer 1 prioriteit. Waarschijnlijk ben je hier al veel mee bezig en maak je gebruik van de snelste servers, de juiste User Interface, SEO en misschien ook een speciaal design. Vanaf nu kun je verder gaan dan dat met behulp van Progressive Web Apps!

Met Progressive Web Apps kun je op vrijwel alle mogelijke gebruiksaspecten optimaliseren. Progressive Web Apps gaan net een stapje verder  in het tevredenstellen van de bezoeker dan normale websites. Dankzij de bovengenoemde service workers verbruiken de Progressive Web Apps aanzienlijk minder data waardoor de supersnelheid niet vergaat bij een slechte internetverbinding. Door de push-notificaties kunnen jouw bezoekers tot wel 4 keer langer op je website blijven wat natuurlijk zorgt voor een hogere kans op conversie.

Succes met Progressive Web Apps!

Progressive web apps leo

Financial Times, de trendzetter

In 2011 begon de Financial Times met het stopzetten van al hun mobiele apps. Het nieuwe plan dat in werking gezet was zou alle apps vervangen door web apps; en dat is ze dubbel en dwars gelukt. In die tijd was er nog geen sprake van Progressive web apps; maar het begin was er. De web app behaalde nog geen supersnelheden maar gaf de gebruikers al wel de mogelijkheden om offline artikelen naar keuze te lezen. De web app van de Financial Times is al die jaren uitgegroeid tot een succesvolle Progressive Web App die alle andere apps overbodig maakte! De PWA van de Financial Times blijft (zoals elke andere PWA) nog altijd ontwikkelen sinds 2011.

financial times

Dit kom mede door het feit dat veel achterliggende technologie Open Source informatie van Google is. Dit betekent niet alleen dat Google alle informatie over Progressive Web Apps deelt zodat iedereen er gebruik van kan maken; maar ook zodat iedereen er aan kan bijdragen. Zo ontstaan er steeds nieuwe ontwikkelingen voor Progressive Web Apps en breidt de technologie steeds uit!

Progressive Web Apps Forbes

Forbes Magazine: alleen maar stijgende lijnen!

Het wereldberoemde tijdschrift Forbes is momenteel nog niet eens klaar met de volledige integratie naar hun Progressive Web Apps en ziet nu al ongelooflijke resultaten. Allereerst is de PWA nu al sneller dan hun originele mobiele website; daarnaast gaat het plaatsen van content voor de developers ook een stuk makkelijker en sneller. De sessies per gebruiker zijn gestegen met 43%. Dit wilt zeggen dat de hoeveelheid keren dat een bezoeker de website bezoekt 43% hoger is dan op hun originele mobiele site.

Ook is de sessielengte met 100% gestegen! Om mee te beginnen dus al veel meer bezoekers die ook nog eens langer op de website blijven! Hierdoor zijn hun advertentie-kijkcijfers gestegen met een indrukwekkende 20%, scrollen de gebruikers gemiddeld 3 keer langer en is er 100% meer betrokkenheid! En ze zijn nog niet eens klaar met integreren!

Marketingaspect van PWA

Door de opties van Progressive Web Apps kan Forbes nu gerichte content leveren voor specifieke gebruikers. In andere woorden, als ik graag artikelen over online marketing en Customer Journey lees; zal de PWA mijn omgeving zo stylen dat deze content naar voren komt! De gebruikers worden niet meer afgewend door een app te moeten installeren.

Want onthoud; het doel is niet dat zoveel mogelijk mensen je app installeren;, maar dat zoveel mogelijk mensen gebruik maken van je diensten! Alleen maar positieve dingen voor de gebruikers dus; en des te meer tevreden je bezoekers zijn, hoe hoger je conversie.

Lyft, geen downloads maar omzet!

Lyft is een app waarmee gebruikers zichzelf kunnen inschrijven als chauffeur of passagier. De chauffeurs kunnen zichzelf en hun auto, beschikbaar kunnen maken als taxiservice en de passagiers kunnen vervolgens gebruik maken van die service (een beetje zoals Uber dus).

Uber veroverde de markt; maar de slimme developers bij Lyft kwamen er gauw achter dat gebruikers zich stoorden aan de installatiestappen van hun app. Ze maakten de slimme link dat de gebruikers van hun grootste concurrent (ofwel: Uber) zich hier ook aan moesten ergeren aangezien het principe van de apps vrijwel hetzelfde is.

Lyft progressive web app

Het gaat niet om downloads, het gaat om gebruikers!

Het duurde niet lang voordat Lyft een PWA lanceerden en al snel een groot stuk van de markt heroverden. Nogmaals is het verstandig om te herhalen: “Het doel is niet om zoveel mogelijk gebruikers je app te laten downloaden, maar dat zoveel mogelijk mensen gebruik maken van je dienst; op wat voor manier dan ook!”.

Uiteraard was Uber snel van de partij voor de rebound; zij ontwikkelden ook hun eigen PWA. Deze is niet in Nederland beschikbaar; maar wordt al volop gebruikt in Amerika! De twee concurrenten moeten zichzelf nu differentiëren voor hun marktsegmenten. Gelukkig kan dit ook door de vele mogelijkheden van Progressive Web Apps!

Jouw succes met Progressive Web Apps!

Progressive web apps success

Nadat je al deze onwijs gave dingen hebt gelezen over Progressive Web Apps ben je hoogstwaarschijnlijk erg enthousiast. Misschien vind je het tijd worden dat jij ook een PWA voor je webshop of website laat ontwikkelen. Helaas, dat gaat allemaal nog niet zo gemakkelijk als het lijkt. Een belangrijk punt om te onthouden is dat Progressive Web Apps nog erg in de ontwikkelingsfase zitten. Sterker nog, voor Apple is het simpelweg nog niet mogelijk om Progressive Web Apps te implementeren op grote schaal, terwijl het één van de grootste mobiele aanbieders is. Alles is momenteel erg Android georiënteerd omdat Google de handen aan het roer heeft.

Je zult dus even moeten wachten totdat de technologie ons heeft bijgebeend zodat Progressive Web Apps met één druk op de knop geactiveerd kunnen worden (er zijn geruchten dat Magento hier ook mee bezig is). Kleinere bedrijven hebben al wel een aantal interessante prototypes gemaakt van zeer simpele concepten; die je nu al kunt bekijken. Je moet dus nog even geduld hebben voordat je jouw website of webshop kunt omtoveren in een supersnelle en functionele PWA. Let wel op, het moment dat Progressive Web Apps mogelijk zijn voor iedereen dan zal het heel hard gaan. Houd daarom altijd onze website en ons blog goed in de gaten voor alle updates en het laatste nieuws over alles wat er zich online afspeelt. We zitten pas aan het begin en dat is spannend! Zoals Plato zei:

Het begin is het belangrijkste onderdeel van het werk”.