Mobile app vs responsive design deel 1
Wij horen tegenwoordig vaak de vraag: “Is het zinvol om voor mijn bedrijf een mobiele app te ontwikkelen, of heb ik enkel een mobiele site nodig?”

In dit blog willen we graag deze vraag onder de aandacht brengen.
We geven een korte uitleg over de mogelijkheden en in ons volgende blog laten we de verschillen zien.

Applicatie

Als je een app wilt laten ontwikkelen, dan is het belangrijk om te weten dat deze een toegevoegde waarde moet bieden aan jouw klanten. Je moet er goed over nadenken wat de inhoud van je applicatie wordt en wat je hiervan wilt communiceren aan de doelgroep. Denk aan de extra functies die een app kan bieden ten opzichten van een  website. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van locatievoorzieningen of het maken en uploaden van foto’s. Wanneer je jouw app gaat ontwikkelen is het verstandig om dit soort zaken bedacht te hebben. Zo kom je niet voor verassingen te staan tijdens het proces.

Apps kunnen ingedeeld worden in vier verschillende functies:

Informeren
Dit zijn vaak de nieuws applicaties. Vanwege de grote data is het makkelijk om een app te gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn nu.nl en AD.nl

Entertainment
Deze worden vaak gebruikt voor een extra beleving. Diverse winkeliers spelen hier goed op in. De klant is reeds bekend met het assortiment wanneer hij/zij de winkel bezoekt. Spelletjes en lifestyle apps zijn hier een goed voorbeeld van.

Communicatie
Deze applicaties bieden de mogelijkheid om te communiceren via de grote sociale netwerken zoals Facebook, Twitter en LinkedIn. Waar je ook bent, communicatie is altijd mogelijk met een app.

Functioneel
Dit is een dienst waar je vaak gebruik van maakt om informatie op te zoeken.

Wanneer je bijvoorbeeld op reis bent en je zoekt een hotel in jouw omgeving. Met een app kan je snel en eenvoudig opzoeken een hotel zoeken. TripAdvisor en Thuisbezorgd.nl zijn hier mooie voorbeelden.

Met een applicatie wil je de gebruiker een beleving geven, actie laten ondernemen of je wilt een andere mogelijkheid aanbieden wanneer er geen internet beschikbaar is.

Responsive design

De website is in drie verschillende resoluties opgebouwd. Deze past zich automatisch aan voor PC, tablet en telefoon. Alle functies van de content blijven beschikbaar, maar dan in een aangepaste vorm. Door het gebruiken van een responsive design wordt de content van de website geschaald. Het maakt niet uit op welk apparaat je de website bekijkt, de resolutie wordt automatisch aangepast naar jouw scherm. Onze website is een goed voorbeeld van responsive design. Wanneer je de site kleiner maakt zie je direct dat de site zich aanpast aan de grootte van jouw venster. Een website met responsive design is gelijk ook handig voor SEO doeleinden, een app kan namelijk niet beter gevonden worden in de zoekresultaten van Google.

Wanneer je voor dit design kiest ben je in de toekomst ook verzekerd van een goede website. Met de technologie van tegenwoordig gaan er zeker nog meer apparaten op de markt komen. Dan is verstandig om een website te hebben die ‘antwoord’ op jouw resolutie of op jouw venstergrootte. De content hoef je op deze manier ook maar vanuit één website te onderhouden, want hoe meer content je aanbiedt hoe complexer het wordt!

Binnenkort komt deel 2!
In dit deel wordt nou de verschillen uitgelegd tussen de twee en waarvoor jij zou moeten kiezen.

Mocht je een unieke responsive design of mobile app willen laten bouwen of heb je gewoon een vraag erover, laat het ons weten!

Erik Lambrechts
Klik & Steen

info@klikensteen.nl
www.facebook.com/klikensteen

2 thoughts on “Mobile app vs. responsive design

  1. Sebastiaanon 1 november 2013 at 14:42

    Wat een leuke en informatieve blog!

  2. Jeroen van de Sandenon 19 november 2013 at 13:44

    Erg interessant blog! Jullie laten duidelijk zien wat de toegevoegde waarde is van responsive design en hoe bedrijven deze ontwikkeling kunnen gebruiken in hun bedrijfsvoering.

Comments are closed.