Mobile app vs responsive design.
Wij horen tegenwoordig vaak de vraag: “Is het zinvol om voor mijn bedrijf een mobiele app te ontwikkelen, of heb ik enkel een mobiele site nodig?”

In dit blog willen we graag deze vraag onder de aandacht brengen.
We geven een korte uitleg over de mogelijkheden en in ons volgende blog laten we de verschillen zien. Daarnaast kijken we in dit blog naar de verschillen. Een aantal van deze mogelijkheden hebben we voor je op een rijtje gezet.

Applicatie

Als je een app wilt laten ontwikkelen, dan is het belangrijk om te weten dat deze een toegevoegde waarde moet bieden aan jouw klanten. Je moet er goed over nadenken wat de inhoud van je applicatie wordt en wat je hiervan wilt communiceren aan de doelgroep. Denk aan de extra functies die een app kan bieden ten opzichten van een  website. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van locatievoorzieningen of het maken en uploaden van foto’s. Wanneer je jouw app gaat ontwikkelen is het verstandig om dit soort zaken bedacht te hebben. Zo kom je niet voor verassingen te staan tijdens het proces.

Apps kunnen ingedeeld worden in vier verschillende functies:

Informeren
Dit zijn vaak de nieuws applicaties. Vanwege de grote data is het makkelijk om een app te gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn nu.nl en AD.nl

Entertainment
Deze worden vaak gebruikt voor een extra beleving. Diverse winkeliers spelen hier goed op in. De klant is reeds bekend met het assortiment wanneer hij/zij de winkel bezoekt. Spelletjes en lifestyle apps zijn hier een goed voorbeeld van.

Communicatie
Deze applicaties bieden de mogelijkheid om te communiceren via de grote sociale netwerken zoals Facebook, Twitter en LinkedIn. Waar je ook bent, communicatie is altijd mogelijk met een app.

Functioneel
Dit is een dienst waar je vaak gebruik van maakt om informatie op te zoeken.

Wanneer je bijvoorbeeld op reis bent en je zoekt een hotel in jouw omgeving. Met een app kan je snel en eenvoudig opzoeken een hotel zoeken. TripAdvisor en Thuisbezorgd.nl zijn hier mooie voorbeelden.

Met een applicatie wil je de gebruiker een beleving geven, actie laten ondernemen of je wilt een andere mogelijkheid aanbieden wanneer er geen internet beschikbaar is.

Responsive design

De website is in drie verschillende resoluties opgebouwd. Deze past zich automatisch aan voor PC, tablet en telefoon. Alle functies van de content blijven beschikbaar, maar dan in een aangepaste vorm. Door het gebruiken van een responsive design wordt de content van de website geschaald. Het maakt niet uit op welk apparaat je de website bekijkt, de resolutie wordt automatisch aangepast naar jouw scherm. Onze website is een goed voorbeeld van responsive design. Wanneer je de site kleiner maakt zie je direct dat de site zich aanpast aan de grootte van jouw venster. Een website met responsive design is gelijk ook handig voor SEO doeleinden, een mobile app kan namelijk niet beter gevonden worden in de zoekresultaten van Google.

Wanneer je voor dit design kiest ben je in de toekomst ook verzekerd van een goede website. Met de technologie van tegenwoordig gaan er zeker nog meer apparaten op de markt komen. Dan is verstandig om een website te hebben die ‘antwoord’ op jouw resolutie of op jouw venstergrootte. De content hoef je op deze manier ook maar vanuit één website te onderhouden, want hoe meer content je aanbiedt hoe complexer het wordt!

Kosten

De kosten voor het ontwikkelen van een applicatie zijn hoog. Dit komt door de ontwikkelingskosten en het onderhoud. Responsive design is meestal een onderdeel van het ontwerpen van een site, dus de kosten zijn lager.

Snelheid

Met een mobile app kun je veel sneller gebruikers bereiken, echter dient de gebruiker wel eerste de app te downloaden en te installeren. Responsive design is ook snel, maar minder gebruiksvriendelijk.

Platformen

Een app zal voor minimaal drie platformen ontwikkeld moeten worden. iOS (Apple), Android (Google) en Windows Phone (Microsoft). Wanneer de mobile app een update nodig heeft, dan moet deze ook weer voor deze drie besturingssystemen beschikbaar zijn. Responsive heeft maar één versie die zich aanpast op elk besturingssysteem.

Wanneer je een applicatie ontwikkeld dan dien je ook rekening te houden met de regels waar jouw app aan moet voldoen. Apple is bijvoorbeeld erg strikt in het controleren van de apps die in de App store beschikbaar zijn. Deze worden eerst gecontroleerd en zijn daarna pas te downloaden. Dit heeft vooral met de ‘interface features’ te maken. Windows Phone heeft weer een totaal andere interface voor haar telefoons. Bij responsive design gelden de standaard regels voor designers en developers. Je hoeft niet langs een ‘toelatingscommissie’.

Bij een mobile app heb je de mogelijkheid om on- en offline content te tonen. Tenzij de app volledig op internet werkt. Maar het is altijd slim om enkele offline functies in je mobile app te verwerken, zodat je deze altijd kan gebruiken, ook als je geen internet verbinding hebt. Responsive design vraagt wel om een verbinding zodat de gehele site wordt geladen.

Een tussenoplossing is de zogenaamde hybride app. Dit is een combinatie van een mobile app en een mobile site. Net als een standaard applicatie dien je deze te downloaden en te installeren. Het uiterlijk van de app lijkt sprekend op een ‘native’ app, maar dit is zeker niet het geval. Omdat de applicatie in de webbrowser wordt geladen zijn de ontwikkelingskosten relatief lager en is de duur van het ontwikkelen korter dan bij een mobile app. Er wordt gebruik gemaakt van een eenvoudige vorm van HTML, Javascript en CSS. Deze vorm kan op alle besturingssystemen gebruikt worden en is dus onafhankelijk. Meestal wordt deze vorm gebruikt bij eenvoudige wensen. Wil je meer willen, dan is een ‘native’ app aan te raden.

Zoals we hebben geschreven zijn er significante verschillen tussen mobile apps en responsive design. In onderstaande tabel is alles duidelijk en overzichtelijk  weergegeven.

Mobile appResponsive design
PrijsDuur,  in verband met ontwikkelingskosten en onderhoudStaat gelijk aan het ontwerpen van een site. Responsive design is hier een onderdeel van
OnderhoudVeel, vanwege updates die regelmatig uitgevoerd dienen te wordenWeinig, omdat wijzigen makkelijker zijn door te voeren
PlatformVoor elk besturingssysteem een aparte appBeschikbaar op elk besturingssysteem
Optimalisatie telefoonVerplichtNiet van toepassing
Functies websiteAangepast voor app, extra opties zijn mogelijk die niet op de site beschikbaar zijnAlle functies van de website zijn beschikbaar
Internet vereistOffline en onlineEnkel online
BezoekersMeer vaste bezoekersMeer unieke bezoekers

Wanneer wel en wanneer niet

De keuze die je maakt hangt af van welke doelen je stelt voor jouw organisatie. Wat wil je je gebruikers aanbieden? Wil je enkel contactinformatie ontvangen, of wil je dat je klanten met elkaar communiceren over jouw diensten of  product?

Ben je in het bezit van een verkoop website, dan is een mobile app een extra extensie op jouw site. Het is gebruikersvriendelijk en vooral sneller voor de gebruiker dan de ‘normale’ website.

Het gaat allemaal om de toegevoegde waarde die jij wilt creëren voor je gebruikers. Of dit nu in een mobile app of responsive design past, het ligt aan hoe jij wilt communiceren met jouw doelgroep.

Mocht je een unieke responsive design of mobile app willen laten bouwen of heb je gewoon een vraag erover, laat het ons weten!

Erik Lambrechts
Klik & Steen

[email protected]
www.facebook.com/klikensteen

2 thoughts on “Mobile app vs. responsive design

  1. Sebastiaanon 1 november 2013 at 14:42

    Wat een leuke en informatieve blog!

  2. Jeroen van de Sandenon 19 november 2013 at 13:44

    Erg interessant blog! Jullie laten duidelijk zien wat de toegevoegde waarde is van responsive design en hoe bedrijven deze ontwikkeling kunnen gebruiken in hun bedrijfsvoering.

Comments are closed.