Afgelopen maandag is officieel het 25e World Wide Developers Congres van Apple (WWDC 2014) van start gegaan in San Fransisco. Na maanden van speculaties over de nieuwe IOS, MAC computer, Iphone en andere nieuwe ontwikkelingen, krijgen we daar deze week eindelijk antwoord op. Opvallend is dat de WWDC 2014 tot nu toe groter is dan ooit. Tijdens deze editie zijn er 9 miljoen geregistreerde ontwikkelaars, wat goed is voor een groei van 50% ten opzichte van vorig jaar.

WWDC 2014: De aftrap

Maandag trapte de CEO van Apple, Tim Cook, het 4-daagse evenement af, met een boeiende keynote presentatie. Er werd gestart met een interessante video van vijf minuten waarin, de doorsnee mens uitlegt wat zij verstaan onder een ontwikkelaar en welke apps onmisbaar zijn in hun leven. In de video zagen toeschouwers een uiteenlopend scala aan diverse apps. Van de bekende Datingapp Tinder tot aan de particuliere boekingssite Airbnb. De video laat de mogelijkheden en impact zien van apps op de normale mens.

 

De laatste cijfers

Daarnaast heeft Apple de laatste cijfers op het gebied van het besturingssysteem iOS en de App Store gedeeld:

  • Er zijn het afgelopen jaar meer dan 800 miljoen iOS devices verkocht
  • De tevredenheidsratio van iOS 7 bedraagt maar liefst 97%!
  • Bijna de helft van alle klanten in China is de afgelopen 6 maanden overgestapt van Android naar iOS
  • De App Store heeft nu meer dan 1,2 miljoen apps en 300 miljoen wekelijkse klanten
  • Sinds de lancering van de App Store zijn er meer dan 75 miljard apps gedownload

Mac en OS X

Na de inspirerende video over het belang van apps werd afgetrapt met Mac en OS X Mavericks. Op dit moment lopen de Mac’s beter dan ooit tevoren. Ondanks dat er een krimp is waar te nemen in de markt van PC’s, groeien juist de aankopen van de Mac. Inmiddels is OS X Mavericks al meer dan 40 miljoen keer gedownload!

OS X Yosemite

De nieuwste versie van Mac krijgt de naam OS X Yosemite. Deze versie heeft een nieuw uiterlijk dat goed aansluit op iOS 7. Daarnaast zijn er nieuwe functies zoals Continuity, Today-view, iCloud Drive, Maildrop en Handoff. De vensterbalken in OS X Yosemite zijn meer transparant en helder. Mocht je toch een donkerdere schermweergave prefereren, dan is er een speciale dark mode. De nieuwe Today view functie geeft in één oogopslag een overzicht van bijvoorbeeld je agenda, herinneringen, het weer en je mail.

Daarnaast is iCloud Drive aangekondigd waarbij gebruikers al hun mappen terug kunnen vinden in de mappen van Finder. Deze nieuwe functie werkt ook samen met Windows en biedt tal van mogelijkheden op het gebied van cloud storage. Ook Maildrop is een nieuwe functie waarmee Mac gebruikers grote bestanden kunnen versturen en ontvangen. Bij deze service wordt het bestand via de Cloud verstuurd naar de andere gebruiker.

Airdrop en Handoff

Eén van de grootste noemenswaardige functies is de Airdrop en Handoff waarbij iOS en Mac naadloos elkaar aanvullen. Je kan bijvoorbeeld een mail typen op je iPhone en vervolgens op de Mac deze mail afmaken en versturen. Zowel de Mac als iOS zijn op de hoogte van elkaar. Een ander mooi voorbeeld is dat je vanaf de Mac een hotspot op je iPhone kunt starten waarbij je sms-berichten kan ontvangen en versturen vanaf je Mac. Ook een telefoonnummer kun je met een klik bellen vanaf de Mac.

Alle bovenstaande functies beloven meer gebruiksgemak op zowel de Mac als de iOS. Apple zal tijdens het WWDC2014 dat tot eind deze week duurt verder nog verschillende workshops en hands-on klassen verzorgen waarbij de nieuwe functionaliteiten centraal staan. Wil je zelf de hele keynote presentatie van Apple bekijken? Dat kan hieronder:

Wil je meer informatie over wat de nieuwe ontwikkelingen voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan contact op met ons.

Erik Lambrechts
Klik & Steen

[email protected]
www.facebook.com/klikensteen