Magento vs. Woocommerce: welk CMS is beter?

Woocommerce VS Magento, als je een beetje bekend bent met e-commerce oplossingen dan klinken deze namen je niet onbekend in de oren. Woocommerce is de go to plugin om e-commerce functionaliteiten toe te voegen aan je WordPress website. Magento is al jaren een begrip voor online retailers, zeker als je een grotere onderneming hebt.

Een keuze maken tussen beide platformen is niet makkelijk, er is dan ook geen beste keuze in dit geval. Het hangt volledig af van de situatie waarin je je bevindt, hoe groot is je bedrijf, hoeveel producten verkoop je, welke eigenschappen hebben deze producten en ga zo maar door.

Woocommerce heeft verreweg het grootste marktaandeel binnen de E-commerce platformen met 42%, waar Magento goed is voor zo’n 4%. Het marktaandeel van Woocomerce is te danken aan de vele WordPress websites die er zijn, waardoor WordPress gebruikers al snel kiezen voor Woocommerce.

Voor beide platformen zijn een grote groep voor- en tegenstanders te vinden. Maar laat je niet verleiden door deze argumenten en kijk goed welk platform past bij jouw bedrijf.

In dit artikel vergelijken we Woocommerce VS Magento, hierbij lichten we een aantal zaken uit dit in onze optiek belangrijk zijn om een keuze te maken. Een aantal hoofdkenmerken, prijs, beveiliging en product management passeren o.a. de revue. Hiermee proberen we je te helpen bij het maken van je keuze tussen deze 2 platformen.

Woocommerce VS Magento: De belangrijkste kenmerken

Woocommerce

Magento

  • Woocommerce is gratis
  • Ondersteunt vrijwel alle WordPress templates en biedt grote aanpassingsmogelijkheden
  • Woocommerce is makkelijk voor de beginnende gebruiker
  • Vele extensies om je webshop functionaliteiten uit te breiden.
  • Je moet zelf zorgen voor het hosten van je webshop.
  • Gratis Open Source versie beschikbaar
  • Ongelimiteerd aantal producten toevoegen
  • Multi-shop zit standaard in Magento
  • Mogelijkheid om met thema’s te werken
  • Heeft een scala aan extensies beschikbaar om je webshop funtionaliteiten uit te breiden
  • Dedicated patches voor extra veiligheid

Nieuwsgierig?

Binnen 5 minuten weten welk CMS past bij jouw specifieke situatie?

Wat hebben beide platformen te bieden

Voor degene die het complete plaatje willen zien. Hieronder leggen we alles uit zodat jij je keuze kunt maken tussen de 2 platformen. Daarna kijken we gezamenlijk naar de resultaten en bepalen wie er als winnaar uit de bus komt tussen de battle Woocommerce vs Magento.

Woocommerce

Woocommerce

Als je WordPress gebruikt dan is Woocommerce waarschijnlijk ook geen onbekende naam. Dit zeer populaire e-commerce platform heeft een wereldwijd marktaandeel van 42%. Er is dan ook geen ander platform wat hier ook maar in de buurt komt. Het heeft bijna alle functionaliteiten die je nodig hebt om een webshop te starten. Is dat niet voldoende, dan zijn er vele extensies waarmee je je webshop functionaliteiten kunt uitbreiden.

Hoofdkenmerken

  • Ondersteuning voor een ongelimiteerd aantal producten.
  • Net zoals WordPress heeft Woocommerce een uitgebreid extensie systeem.
  • Zelf bepalen welk betalingssysteem je wilt gebruiken? Geen probleem Woocommerce heeft vrijwel alle mogelijke betalingssystemen beschikbaar om te implementeren.
  • Honderden gratis en betaalde thema’s beschikbaar.

Voordelen

  • Het is is volledig gratis op te zetten.
  • Als je al eerder ervaring hebt opgedaan met WordPress, dan is Woocommerce redelijk makkelijk te begrijpen.
  • Er is uitgebreide documentatie beschikbaar, indien je er toch niet uit komt dan kun je het Woocommerce team een vraag stellen. Tevens is er een levendige WordPress & Woocommerce community waar iedereen elkaar helpt.
  • SSL ondersteuning zit geïntergreerd, dit zorgt ervoor dat je klanten veilig betalingen kunnen uitvoeren.

Nadelen

  • Indien je het WordPress nog niet kent, dan zul je zowel WordPress als Woocommerce moeten leren.
  • De kosten kunnen aardig oplopen indien je gebruikt maakt van betaalde thema’s en plugins/extensies.

Is WordPress makkelijk te gebruiken?

Woocommerce is redelijk makkelijk te begrijpen, zeker als je al WordPress ervaring hebt. Zelfs als je er nog nooit gebruik van hebt gemaakt kom je met de documentatie en de online community al een heel eind. Neemt niet weg dat je altijd tegen zaken aanloopt die niet zomaar

Prijs

Net als WordPress zelf is Woocommerce volledig open-source en gratis. Maar wil je echt gebruik maken van de kracht van Woocommerce, dan ontkom je er niet aan om betaalde extensies te gebruiken. Hierdoor kunnen de kosten aardig oplopen, zeker gezien veel extensies bestaand uit jaarlijkse abonnementen.

Daarnaast komen er uiteraard kosten bij voor de hosting van je webshop, deze hangen volledig af van de grootte van je website en het verkeer dat je website krijgt. Bij hosting is het belangrijk dat deze is geoptimaliseerd voor WordPress en e-commerce gebruik, dus incl. Woocommerce.

Magento

Magento

Magento is in tegenstelling tot Woocommerce meer gericht op bedrijven, althans grotere bedrijven of webshops. Er is een gratis Open Source versie beschikbaar, welke op zichzelf al erg krachtig is. Daarnaast bestaat er ook een Enterprise voor grote bedrijven. Voor deze vergelijking maken we gebruik van de Open Source van Magento.

Hoofdkenmerken

Voordelen

  • Heeft een eigen thema en lay-out systeem.
  • Koppelt makkelijke third-party applicaties, zoals salesforce.
  • Zeer uitgebreide mogelijkheden voor product/categorie attributen.
  • Een ongelimiteerd aantal producten.

Nadelen

  • Magento is een stuk moeilijker te leren dan WordPress. Zonder programmeerkennis zal het zeker lastig worden om zonder hulp een webshop te bouwen.
  • De kosten voor de premium versie zijn vrij hoog.

Is Magento makkelijk te gebruiken?

Als je gewend bent aan WordPress en Woocommerce dan is Magento zeker een stuk minder gebruiksvriendelijk. Maar indien je er voldoende tijd in kan steken en gebruik maakt van de uitgebreide documentatie, dan kun je zeker ver komen. Neemt niet weg dat je voor functionaliteiten die niet standaard in Magento zitten een extra extensie of zelfs een developer nodig hebt. Heb je een WordPress specialist nodig neem dan contact op met ons!

Prijs

Ook de Magento Community Edition is ook open-source en gratis voor iedereen. Maar wederom komen hier kosten bij kijken indien je bepaalde functionaliteiten wil toevoegen die niet standaard in Magento zitten. Dit kan met betaalde extensies of als er geen extensie beschikbaar is voor de gewenste functionaliteit dan zul je een Magento Developer in moeten schakelen.

De kosten die je sowieso hebt zijn de hosting kosten, dit hangt dan ook volledig af van je hosting provider.

Veiligheid

Veiligheid en gegevensbescherming staan hoog op de agenda de laatste tijd. Met de invoering van de nieuwe AVG wetgeving en het lekken van data door Facebook is iedereen zich nog meer bewust van alle data die bedrijven van je hebben. Daarom is het natuurlijk van groot belang dat jij dit voor je webshop ook op orde hebt.

Zowel Woocommerce als Magento hebben de mogelijkheid om extra veiligheidsmaatregelen te treffen. Geen van de platformen kan en zal 100% veilig zijn. Wel kun je zorgen dat je er alles aan doet om je webshop en de gegevens van bezoekers en klanten te beveiligen.

Dit kan zowel bij Magento als Woocommerce met speciale extensies die hiervoor zijn bestemd. Daarnaast kun je diverse handmatige aanpassingen doen zodat de veiligheid nog beter is en verder wordt uitgebreid.

Out of the box is Magento hier de winnaar, zij hebben dedicated veiligheids patches voor de gebruikers van het platform. Maar de keerzijde hierin, ze zijn niet altijd even makkelijk toe te passen.

Op veiligheidsgebied is Magento de beste optie. Doordat WordPress en dus Woocommerce ook het meest gebruikte platform is, worden hier ook de meeste aanvallen op uitgevoerd. Met Magento heb je al een goede standaard beveiliging en met wat hulp van een developer kun je dit nog verder verbeteren.

Prestaties en snelheid

Een belangrijke graadmeter van webshop en websites is de snelheid. Is je website langzaam dan bestaat de kans dat de bezoeker de website weer verlaat en daarmee loop je dus omzet mis.

Of Woocommerce of Magento beter is in dit opzicht is lastig te bepalen en hangt helemaal af van de inhoud en functionaliteiten van de webshop. Out of the box is Magento beter geoptimaliseerd voor grote aantallen producten, maar met de combinatie van WordPress en Woocommerce heb je een een betere tool in handen voor content creatie.

Er zijn diverse factoren die de snelheid en prestaties van een webshop bepalen. Dit zijn o.a. het gebruik van een Content Delivery Network (CDN), het optimaliseren van afbeeldingen, je hostingpakket en het op een juiste manier gebruiken van de code zodat deze op het juiste moment wordt geladen als iemand je webshop bezoekt.

Je hebt dit dus zelf in de hand. Kies een goede hostingprovider en zorg dat je continu bezig bent met het optimaliseren van je webshop. Dit is zeer tijdrovend, maar levert in the end meer klanten op. Geen van beide platformen is in dit opzicht beter dan de ander. Het hangt er volledig vanaf waarvoor je je webshop gebruikt, je hostingprovider en nog veel belangrijke aan jezelf. Jij moet zorgen voor de juiste aanpassingen, zodat je webshop geoptimaliseerd en snel is.

Product Management

Woocommerce

Een van de belangrijkste functionaliteiten binnen een webshop is het beheren van je producten. Met Woocommerce heb je een tool in handen die zeer gebruiksvriendelijk is en waar je binnen no-time je eerste producten online kan hebben, zeker als je al gewend bent aan de WordPress interface. Het opzetten van producten on Woocommerce is verrassend makkelijk en je kunt zowel digitale als fysieke producten verkopen.

Middels Woocommerce extensies kun je de productmogelijkheden verder uitbreiden door bijv. variaties, voegen, mix & match, wachtlijsten of gepersonaliseerde opties, toe te voegen.

Magento

Magento’s platform is alleen voor e-commerce doeleinden bedoeld, dit merk je dan ook aan de verschillende functionaliteiten die standaard al beschikbaar zijn in Magento en in WordPress alleen middels extensies. Magento heeft o.a. gegroepeerde producten, wensenlijsten, product personalisatie en product reviews standaard al in het pakket zitten, waar Woocommerce dit niet heeft.

Doordat Magento meer mogelijkheden heeft is het natuurlijk wel wat moeilijker om het platform onder de knie te krijgen, maar wil je snel hard groeien met je bedrijf dan heeft Magento alles is huis om je ook in de toekomst zekerheid te bieden.

Dus heb je geen fancy mogelijkheden nodig bij je producten dan is Woocommerce mogelijk de beste keus. Je bent binnen no-time aan de slag wat voor kleine bedrijven natuurlijk wenselijk is. Heb je later toch nog extra functionaliteiten nodig, dan is dit later alsnog te doen met extensies.

Gezien de gebruiksvriendelijkheid is in dit geval Woocommerce de winnaar.

Kosten voor een webshop

Mocht je denken dat je met gratis oplossingen de nieuwe bol.com kunt worden, dan moet ik je teleurstellen dit gaat niet gebeuren. Ondanks dat je echt wel gratis van start kunt gaan met een webshop zullen er altijd kosten bij komen kijken en vaak zijn deze niet gering.

Als eerste zul je kosten moeten maken voor het hosten van je webshop. Daarnaast zul je indien je meer functionaliteiten nodig hebt al snel betaalde extensies aan moeten schaffen. Bij Magento kan het zelfs zo zijn dat een bepaalde extensie alleen te verkrijgen is voor de Enterprise versie.

Overall gezien zal Woocommerce hoogstwaarschijnlijk goedkoper blijven. Er is geen Enterprise versie nodig, er zijn meer developers voor Woocommerce en daarnaast is WordPress hosting over het algemeen ook goedkoper te krijgen.

Woocommerce VS Magento: Wie is de Winnaar?

Beide platformen zijn geweldig, Woocommerce voor de startende ondernemer met niet al te veel eisen kan binnen no time een webshop opgezet hebben, Magento is sowieso de beste optie voor al bestaande bedrijven die snel willen opschalen.

Voor beginners adviseren wij Woocommerce door z’n gebruiksvriendelijkheid en lage kosten is het een perfecte keuze voor kleinere ondernemingen om snel te starten. Maar voor grote webshops is Woocommerce minder geschikt.

Maar de echte winnaar is Magento. Magento heeft een grotere leercurve dan Woocommerce, maar packs a bigger punch dan Woocommerce. Er zijn minder plugins voor nodig om gecompliceerde producten op te zetten. Magento is voor grote complexe webshops met veel producten uitermate geschikt.