Article sections

  Bij WordPress en Magento kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een template of om een volledig custom made design te laten maken. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee termen? En wat zijn de voor- en nadelen van elke keuze? In dit artikel van de Klik & Steen kennisbank leer je alls wat je moet weten over De betekenis, de mogelijkheden en de voor- en nadelen van het gebruik maken van en template of een custom made design.

  Template ontwerp

  Het woord zegt het eigenlijk al. Een Template ontwerp is een website- of webshop ontwerp dat gebaseerd is op een ander bestaand ontwerp. Je kunt het zien als een basisontwerp waarop je een eigen ontwerp baseert. Je kunt het dus zien als een soort vooraf gemaakte kleurplaat die je met je eigen kleuren moet invullen. Er zijn oneindig veel themas voor WordPress en Magento waarmee je een website of webshop kunt bouwen. De prijzen variëren van gratis naar torenhoge bedragen; afhankelijk van het template.

  Voordelen

  Het grootste voordeel van gebruik maken van een template is dat het een stuk goedkoper is dan een custom made design (wat dat precies is lees je zo). Daarnaast weet bij voorhand al een beetje hoe je website of webshop eruit gaat zien en vooral: hoe hij “voelt”. Vele templates hebben namelijk demo’s die je kunt uitproberen om te kijken of het bij jou past. Met templates kom je dus nooit echt voor verassingen te staan. Daarnaast is het gebruiken van een template vaak ook makkelijker in de backend omdat je zelf niet zoveel hoeft in te stellen. Als je jezelf strict aan het template houdt hoef je zelfs alleen de content toe te voegen.

  Nadelen

  Een nadeel is dan weer dat je niet de volledige vrijheid hebt om alles uit te voeren wat je misschien in gedachte had. Je bent namelijk afhankelijk van de limitaties van het template. Toch kan je developer nog custom functionaliteiten bouwen om je template aan te vullen; maar de afweging wordt dan of je misschien toch niet beter voor een custom made design had kunnen gaan. Daarnaast is het gebruik maken van een template niet echt origineel. Sommige mensen kiezen er namelijk voor om zich strict aan het template te houden. Je wilt als onderneming natuurlijk opvallen en als jouw website of webshop er hetzelfde uitziet als een heleboel andere; dan val je dus niet meer op. Gelukkig kun je templates zodanig aanpassen dat ze erg van elkaar verschillen (oftewel: je huisstijl toepassen). Maar je blijft gelimiteerd aan de mogelijkheden van het template.

  Custom Made Design

  Een custom made design is een ontwerp voor je website of webshop die volledig van begin tot eind wordt gemaakt. Je maakt hier dus (meestal) geen gebruik van templates maar van een designer die een website of webshop helemaal op maat bouwt. Dit is dus een beetje te vergelijken als een leeg canvas dat je samen met je developer gaat schilderen. Al jouw ideeën kunnen hierop worden losgelaten (tot in hoeverre dit mogelijk is).

  Voordelen

  Het grootste voordeel van en custom made design is de vrijheid. Het is jouw kans om je grootste dromen waar te maken en om te toveren in een prachtige website of webshop. Je kunt aan de hand van jouw ondernemingstype specifieke functionaliteiten toevoegen die jouw website of webshop afmaken. Ook weet je zeker dat je met een custom design een volledig unieke website of webshop hebt. Omdat het internet vol zit met miljarden websites en webshops is het belangrijk dat je opvalt met een strak design. Met en custom made design weet je zeker dat bezoekers jouw website eerder kiezen boven saaie concurrentie. Met een custom made design is daarom ook de kans groter dat je meer aandacht kan besteden aan gebruikservaring omdat je alles tot in de puntjes kan uitdenken.

  Nadelen

  Het grootste nadeel van een volledig custom design is dat het vaak een stuk duurder is dan wanneer je gebruik maakt van een template (afhankelijk van de scope van je wensen). Daarnaast duurt het ontwikkelproces vaak ook een stuk langer. Dit komt door het feit dat het ontwikkelproces meer tijd vergt aangezien alles van het begin af aan gebouwd moet worden. Daarnaast moet er tussendoor veel getest worden om zeker te weten dat de website of webshop voldoende functioneert. Zelfs nadat deze live gaat kan het zijn dat er nog een hoop aangepast moet worden aan de hand van de resultaten van je website of webshop.

  Template of Custom Made Design bij Klik & Steen

  Bij Klik & Steen kunnen we je helpen met beide manieren. We kunnen een website of webshop volledig van begin tot eind custom made ontwikkelen of gebruik maken van een template. Daarnaast bieden we ook een gulden middenweg aan; een combinatie van de twee mogelijkheden. Bij ons is het namelijk ook mogelijk om een custom made design te laten ontwikkelen gebaseerd op een template. Op deze manier heb je de voordelen van beide mogelijkheden. Het scheelt je niet alleen geld maar je hebt ook de zekerheid van de functionaliteiten van het template. Daarnaast integreren wij jouw huisstijl naadloos in je website of webshop. Zo heb je een website of webshop die er custom made uitziet, maar eigenlijk gebruik maakt van een achterliggend template. Win-win dus! Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem nu CONTACT met ons op!

  in Klik & SteenMagentoWordPress