Je zult vast wel eens van de termen “responsive” en “adaptive” hebben gehoord. Deze twee termen worden erg vaak door elkaar gehaald of zelfs verkeerd begrepen. Daarom leggen wij in dit artikel voor eens en altijd, duidelijk uit wat responsive en adaptive is en wat de verschillen zijn.

Wat is responsive webdesign?

Een responsive webdesign, ofwel: de “responsiveness” van een website of webshop is in kindertaal simpelweg uit te leggen als volgt: dat een website of webshop er mooi uit blijft zien op alle formaten schermen. Dit betekent dat het ontwerp van je webpagina reageert op de formaat van het scherm waarop het weergegeven wordt. Met een responsive design verhoog je de gebruikservaring op alle apparaten omdat je website of webshop er prachtig uitziet op alle mogelijke grootte schermen. Het is een ‘flexibel’ design gebaseerd op een grid layout. De afbeeldingen en overig media zijn dus flexibel en veranderen van formaat afhankelijk van de grootte van het scherm. Het is dus exact dezelfde website die zich qua grootte aanpast afhankelijk van schermgrootte.

Wat is adaptive design?

Adaptive design is een iets uitgebreidere manier om je website of webshop juist te laten functioneren over verschillende apparaten. Dit betekent dat je website of webshop zich aanpast op het specifieke apparaat waarop deze getoond wordt. De website “begrijpt” dan wanneer deze bezocht wordt door een mobiele telefoon, tablet, desktop of PC en past zich per apparaat apart aan. Zo heb je dus een volledig andere versie van de website voor mobiele gebruikers, dan gebruikers die je website of webshop bezoeken via een laptop. Dit betekent dus wel dat een adaptive design meer tijd en geld kost dan een responsive design omdat je voor elk soort apparaat een ander design en andere content. Met een adaptive design behaal je wel ultieme conversie. Dus de keuze ligt bij jou!

Responsive en adaptive design bij Klik & Steen

Bij Klik & Steen bieden we voor zowel responsive- als adaptive webdesigns de mogelijkheid om deze toe te passen bij websites of webshops. Om te kijken welke het beste bij jou past; kom je eerst even bij ons langs voor een kop koffie. Samen zoeken we dan uit welk soort design het beste bij jou past! Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van responsive en adaptive webdesigns? Neem nu CONTACT met ons op en krijg gratis advies.