Vaak wordt WordPress geassocieerd met een ouderwetse blog. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden die het programma te bieden heeft zoals het opzetten van een website of het onderhouden van een complete webshop. Kort samengevat is het een manier om inhoud te managen op een manier die jij gewend bent. Het werkt namelijk net zoals andere programma’s waarbij opmaak reeds aanwezig is en alleen tekst moet worden toegevoegd. Op deze manier hoef je geen verstand te hebben van ingewikkelde coderingstaal maar kun je alsnog een aantrekkelijke webpagina opzetten en beheren met alle gewenste visuele opmaak en aankleding van dien. In dit artikel zal een uitleg worden gegeven over allerlei dingen waarmee je rekening mee moet houden tijdens het aanmaken van een WordPress domein. Op deze manier zal jij net als 29% van het internet een succesvol platform ontwikkelen voor het overbrengen van jouw ideeën of producten!

Daarom Klik & steen

  • Een aanspreekpunt voor al uw online activiteiten
  • Voor elk budget een oplossing
  • Vele jaren ervaring met grote en kleine bedrijven
  • Snelle response- en doorlooptijden

WordPress CMS

WordPress valt onder een Content Management System (CMS). Deze heeft als functie om het up-to-date houden van een website te vergemakkelijken. Het is een systeem waarin gebruikers kunnen inloggen om content te creëren en deze vervolgens te uploaden. Binnen dit systeem worden 5 verschillende soorten post types ondersteund: berichten, pagina’s, bijlagen, revisies en navigatie menu. Dit maakt het voor gebruikers en moderators erg overzichtelijk en zorgt voor structurering van een site.

Aangezien het coderen onder de motorkap al is voltooid is het ook als niet-technisch aangelegd individu mogelijk om een site te starten. De CMS zorgt ervoor dat je veelal geen HTML-code hoeft te schrijven maar aan de slag kunt gaan met reeds gecodeerde elementen van opmaak.

Bijkomend voordeel van het werken met een CMS zoals WordPress is dat per gebruiker verschillende bevoegdheden kunnen worden toegewezen. Hierdoor kun je instellen dat alleen ervaren gebruikers de opmaak mogen bewerken om een consistent aanzien van je website te verzekeren. Dit in verhouding tot nieuwelingen die bijvoorbeeld alleen de tekst aan mogen passen.

 

Responsive WordPress

WordPress en SEO

Om veel bezoekers te krijgen is het voor een pagina steeds belangrijker om hoog te eindigen in zoekmachines. Een manier om dit te realiseren is door je WordPress pagina te optimaliseren voor zo’n platform. Search Engine Optimalisation (SEO) is een belangrijke tool om in het zoekmachineoverzicht zoveel mogelijk informatie en duidelijkheid over jouw website over te brengen.

In WordPress zijn veel plug-ins gebouwd om een SEO-geoptimaliseerde website te schrijven zoals Yoast en Pagenavi. Zij werken voor hetzelfde doel: structuur aanbrengen zodat hiervoor ‘beloond’ wordt in de zoekresultaten door hogere ranking. Enkele uitingen van SEO zijn: titel tags, meta tags, responsive webdesign, permalinks, en SSL-certificaten.
Titel- en meta tags geven aan wat er in een zoekmachine getoond wordt, zowel titel als ondertitel. Het responsive webdesign bepaalt of een pagina wordt geschaald bij het gebruik van een smartphone of tablet. Hoe beter dit gebeurt, hoe gebruiksvriendelijker en beter de website door zoekmachines wordt gevonden. Permalinks geven beknopte informatie over de inhoud van de te bezoeken webpagina en versimpelen hiermee het overzicht. Een SSL-certificaat geeft aan dat informatie uitgewisseld tussen gebruiker en website (en andersom) niet onderschept kan worden door anderen. Al met al maken deze handige SEO-trucs je website stukken gebruiksvriendelijker én populairder bij zoekmachines.

WordPress Hosting

Het is essentieel om je WordPress site te hosten vanaf een goede server. Indien dit goed gedaan wordt zorgt dit voor een snelle werking van uw online domein, ook wanneer er tijdelijk veel bezoekers uw website trachten te bezoeken. Dankzij soepele werking van de cache en beveiliging van het online platform is het mogelijk om een snelle website te garanderen.
De kwaliteit en veiligheid van deze servers zal in grote mate bepalen hoe je website functioneert en omgaat met verschillende paginaverzoeken. Het is daarom van belang om voor jezelf een goed overzicht te hebben wat betreft het gebruik van je site. Wanneer je een indicatie hebt van bezoekersaantallen, piekmomenten en gebruikte devices etc. is het mogelijk om de keuze voor een hostingspakket hierop aan te passen. Vaak is het grootste onderscheid tussen abonnementen het aantal bezoekers dat per tijdseenheid verwerkt kan worden.

Er zijn echter nog meer verschillen tussen de aangeboden services en diensten. Zo verschillen de pakketten veelal in het aantal beschikbare domeinen, het mogelijke dataverkeer en opslag en de manier waarop de sites op servers verwerkt worden. Hier geldt: hoe meer dataverkeer en bezoekers je wil verwerken, hoe dieper je in de buidel zal moeten tasten.
Het is echter ook een belangrijk aspect dat de aanbieders een goede klantenservice garanderen. Wanneer je je pagina wereldwijd bereikbaar maakt, is het vanzelf sprekend dat deze op elk moment van een dag en nacht bezocht kan worden. Om snel een storing of probleem te verhelpen is het daarom van belang dat deze aanbieders 24/7 bereikbaar zijn. Zo is je site verzekerd van een zo hoog mogelijke up-time en wordt de bereikbaarheid gemaximaliseerd.

WordPress Plugins

Plugins zijn kleine tools die zo op je website geïntegreerd zijn dat ze iets voor de gebruiker vergemakkelijken of toevoegen. Op het moment van schrijven zijn er 53.147 plugins beschikbaar via de officiële WordPress site! Dat zal betekenen dat hetgeen wat je wil op je site, er geheid bij zal staan.

Het kunnen verschillende dingen zijn die op deze manier toegevoegd kunnen worden. Zo kun je mensen laten reageren op je pagina’s, een SEO-geoptimaliseerde site creëren of je pagina ombouwen naar een online winkel. Hieronder staan de grootste en meest gedownloade plugins.

Contact Form 7

Deze plug-in zorgt ervoor dat gebruikers via een reactieveld contact met de aangegeven persoon kunnen opnemen. Ze vullen hier hun naam, e-mail en bericht in. Op deze manier hoeven zij geen externe applicatie te openen om in contact te komen met jou. Deze plug-in verhoogt waarschijnlijk de kans dat mensen jou schrijven aangezien dit makkelijk op je pagina getoond wordt.

Akismet Anti-Spam

Deze plug-in checkt de reacties verkregen op je pagina en filtert hier automatisch de spam uit. Op deze manier kun je gemakkelijk overzicht houden en focus leggen op wat echt belangrijk is. Hiermee wordt ook voorkomen dat de website virussen of andere gevoelige inhoudt verspreidt.

Yoast SEO

Deze plug-in controleert het bericht en zorgt ervoor dat de geschreven tekst en verwijzingen worden geoptimaliseerd voor zoekmachines. Op deze manier heeft u een overzichtelijker domein en zal deze hoger te vinden zijn bij een zoekactie. Met deze plug-in leert u SEO-artikelen schrijven waarna Yoast deze technisch zal optimaliseren voor een nog betere werking.

W3 Total Cache

Deze plug-in zorgt voor snelle chaching op je WordPress site. Dit is erg belangrijk aangezien het de laadtijden van je pagina’s sterk vermindert. Het betekent dat alleen dynamische onderdelen worden opgevraagd via de server en de statische informatie vanuit het cachegeheugen kan worden verkregen.

 

Bij het installeren van plug-ins geldt niet: hoe meer, hoe beter. Indien je plug-ins hebt die ongeveer dezelfde taak uitvoeren is het beter om dit aantal te reduceren tot één, de beste. Plug-ins kunnen de laadtijd tegenwerken wanneer er veel van geïnstalleerd zijn. Het is daarom raadzaam om een weloverwogen keuze te maken bij het kiezen en downloaden van deze handige extraatjes.

WordPress updates

Niets is belangrijker dan het uitvoeren van updates. Recentere, betere versies van WordPress zullen nog veiliger, sneller en gebruiksvriendelijker zijn. De voornaamste reden om te updaten is om de veiligheid van jouw domein te garanderen. Aangezien hackers en andere kwaadwilligen niet stil zitten is het aan te raden om altijd te werken via de meest recente versie.

Niet alleen WordPress moet geüpdatet blijven, maar ook de daarop gebruikte plug-ins en thema’s. Gelukkig wordt hiervoor altijd een melding gegeven zodat de kans klein is dat je achter de feiten aanloopt. Indien je de hosting uitbesteed wordt de update meestal automatisch door de aanbieder uitgevoerd. Veelal houden zij een oogje in het zeil voor mogelijke problemen en zorgen ervoor dat er niets van de belangrijke web-inhoud verloren gaat. Wanneer je zelf de hosting verzorgt is het ook mogelijk om via het WordPress dashboard automatische updates in te schakelen. Houd er hier echter wel rekening mee dat je een back-up hebt van je website, voor het geval dat er onverhoopt iets mis gaat tijdens het updaten. Het uitvoeren van WordPress updates duurt over het algemeen niet heel erg lang, dus je online domein zal er weinig hinder van ondervinden.

Over het algemeen wordt een grote nieuwe update om het halfjaar gepresenteerd. Dit zodat men wel bijblijft met de huidige technieken maar ook zo dat er niet om de haverklap een nieuwe update geïnstalleerd hoeft te worden. Op het moment van schrijven is WordPress 4.9 ‘Tipton’ de nieuwste release. Deze update heeft code error checking en een verbeterde workflow te bieden. Het wordt altijd ten zeerste aangeraden om je website up-to-date te houden, hoe onnodig een extra toevoeging of aanpassing ook lijkt.

WordPress als webshop

Wanneer je een website wil maken waarop je naast het verkopen van een product, ook klanten en bezoekers op de hoogte kan houden, kom je al snel uit bij WordPress. Dit geavanceerde content-management-system biedt zowel plek voor berichten en updates als voor het ordenen en verwerken van producten. Helaas biedt dit platform op zich geen mogelijkheid om producten te verkopen met een bekende webshop-layout. Deze indeling kan makkelijk verkregen worden door het gebruik van een daarvoor bestemde plug-in. Hieronder twee korte beschrijvingen van bekende en populaire extenties.

WooCommerce

Dit is veruit de meest bekende plug-in als het gaat om het opzetten van een webshop. Met meer dan 6 miljoen downloads heeft deze extensie zijn krachten meermaals bewezen. De kracht achter dit platform is dat het compatibel is met vrijwel elk WordPress thema.

Verder is het aanbod van gratis en betaalde extra’s heel erg groot. Bovendien ondersteunt deze plug-in zowel Creditcard als iDeal wat het voor gebruikers en beheerders makkelijker maakt.

WP eCommerce

Nog een bekende plug-in als het gaat om verkopen van producten of diensten. Met meer dan 3.000.000 dowloads is deze methode voor onlinesales ook erg geliefd. Het ondersteunt veilige check-out met SSL en vele door WordPress erkende plug-ins. Ook kunnen er aanpassingen in de CSS en HTML-code gemaakt worden zodat de webshop helemaal naar jouw wensen zal zijn.

Bij de keuze voor het integreren van een webshop moet je ervoor zorgen dat de site goed vindbaar is en dat deze snel werkt. Wanneer je geen SEO-webshop hebt, zal het voor gebruikers moeilijker zijn om jouw online winkel te vinden. Dan is het verder nog van belang dat de webshop een snelle laad- en responsetijd heeft om potentiële klanten niet af te schrikken.

Snelle WordPress hosting

Het is erg belangrijk om een snelle website te hebben. Wanneer je zelf een site bezoekt, geef je deze dan 10 seconden om te laden? Waarschijnlijk niet, aldus de gedachtegang van hedendaagse internetgebruikers. Alles moet snel en overzichtelijk, zodat er zo min mogelijk tijd verspild wordt. Om een juiste host te kiezen is het belangrijk om na te denken over de volgende twee dingen.

Ten eerste is het erg belangrijk om een indicatie te hebben van het aantal bezoekers dat jouw website per tijdseenheid bezoeken. Op deze manier kun je gemakkelijk het geschikte hostingspakket kiezen zonder dat je concessies doet op snelheid, maar de prijs per gebruiker wel (ongeveer) gelijk houdt.

Ten tweede is het van belang om te weten waar de meeste bezoekers van je webpagina’s zich bevinden. Het is namelijk sneller om een centrale server uit te kiezen die centraal staat opgesteld zodat hoeft te worden alle gebruikers er gemiddeld het dichtste bij zitten. Stel jezelf hierbij de vraag of het die paar euro’s minder waard is om je servers in bijvoorbeeld China te hebben.

Wij van Klik & Steen bieden een snelle en overzichtelijke oplossing voor het hosten van uw WordPress site. Dankzij de optimaal geconfigureerde servers heeft u gegarandeerd een snelle en veilige verbinding van en naar uw online domein. Door het gebruik van speciale software wordt jouw site iedere minuut automatisch gecheckt op malware en schakelt deze uit indien aanwezig.

Ook wordt er iedere dag een back-up van je online domein zodat er, in het geval van een probleem, altijd kan worden teruggeschakeld naar een werkende versie. Bovendien maken wij gebruik van Varnish caching. Op deze manier wordt niet de harde schijf maar het geheugen gebruikt waardoor de website vele honderden bezoekers tegelijk kan verwerken. Daarnaast haalt Varnish caching de niet-realtime content uit het geheugen zodat niet telkens de gehele webpagina geladen hoeft te worden. In combinatie met caching Redis kan dit je website tot wel 50% sneller maken!

Aangezien er zonder hosting geen website mogelijk is, is dit zeker een investering waard. Om jezelf en je bezoekers een snelle website te kunnen verzekeren is het belangrijk om de hosting op snelle en veilige servers te laten draaien.

 

Klik & Steen staat dag en nacht klaar om eventuele problemen op te lossen of vragen te beantwoorden. Dankzij onze betrouwbare en snelle servers vormen wij de basis voor vele websites van kleine tot grote bedrijven. Heeft u interesse gekregen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!