Wat is een responsive website?

In de vroege jaren van het internet werden websites alleen maar op een desktop bekeken. Dat is nu wel anders. Met de komst van smartphones en tablets worden webpagina’s op enorm veel verschillende apparatuur bezocht, en al die apparatuur heeft ook weer verschillende afmetingen. Een smartphone heeft een klein scherm om een website op te bekijken, een tablet weer een iets groter scherm. Hoe zorg je ervoor dat jouw website goed zichtbaar is op ieder apparaat?

Dit doe je door ervoor te zorgen dat je een responsive website hebt. ‘Responsive’ betekent dat je website begrijpt op welke afmetingen hij moet worden weergegeven, en zich daarop aanpast (per apparaat). Wanneer je gebruikers jouw website bijvoorbeeld op hun smartphone bezoeken, krijgen ze de mobiele website te zien. De website optimaliseert zich dan voor de benodigde afmetingen.

Deze klanten gingen je voor:

De mobiele website is belangrijker dan ooit!

Als je je bezighoudt met webdesign, zul je ongetwijfeld regelmatig de term ‘responsive website’ zijn tegengekomen. Eén van de laatste ontwikkelingen op gebied van webdesign is namelijk de ‘mobile first’ trend, wat betekent dat een responsive website echt een must is geworden. “Mobile first indexing” betekent dat Google, websites indexeert op basis van de mobiele versie. In deze generatie is dat niks verrassend, websites worden tegenwoordig namelijk meer bezocht door mobiele apparaten dan met een desktop.

Omdat het overgrote deel van de websitegebruikers tegenwoordig op hun smartphone de site bezoekt, en dit aantal ook nog steeds groter wordt, wordt de mobiele website steeds belangrijker. We zijn zelfs nu al op het punt dat webdesigners een responsive website als prioriteit zien; de site móét responsive zijn, hoe dan ook. En bij het maken van de website wordt er eerst rekening gehouden met de mobiele website, en daarna met de desktopversie. Zoekmachines hechten zelfs zoveel waarde aan responsive websites dat sites die niet geoptimaliseerd zijn voor mobiel gebruik, kunnen worden afgestraft.

Responsive websites en SEO

Naast responsive websites, is het nu ook enorm belangrijk dat je website een goede SEO-ranking heeft. Dit wil zeggen dat de website gemakkelijk te vinden is wanneer de gebruiker bepaalde zoektermen intypt. Deze ranking wordt door verschillende factoren bepaald: de relevantie van je webpagina’s aan bepaalde zoektermen, de manier waarop je jouw webpagina’s hebt ingedeeld en, jawel, of het een responsive website is.

Een website die niet mobiel-vriendelijk is, komt minder hoog in de SEO-ranking. Dit is een direct resultaat van de verslechtering van de gebruikservaring van je bezoekers. Wanneer een bezoeker namelijk via een mobiel apparaat op een website komt die hiervoor niet geoptimaliseerd is, dan raakt de gebruiker gefrustreerd. De website werkt in dit geval niet goed waardoor de kans groot is dat de bezoeker vrijwel onmiddellijk de website verlaat. Dit gedrag wordt geregistreerd door zoekmachines. Wil je dus dat je website goed scoort op SEO-gebied, dan is het zeker aan te raden om ervoor te zorgen dat je een responsive website hebt die goed functioneert voor smartphone gebruikers.

Responsive design

We kunnen veel met technologie, maar helaas kan een website zichzelf nog niet opnieuw ontwerpen voor verschillende afmetingen. De webdesigner zal dus er dus zelf voor moeten zorgen dat de website zich op iedere afmeting gebruiksvriendelijk vertoont, en zich bezig moeten houden met het implementeren van een responsive design. Hierbij zijn een aantal dingen belangrijk om rekening mee te houden. De website moet er uiteraard op ieder apparaat goed uitzien.

De gebruiker moet kunnen zien dat het een responsive website is die geoptimaliseerd is voor het apparaat waarop hij of zij zich door de site navigeert. Het oriënteren moet met het grootste gemakt gebeuren, dat is namelijk de reden waarom je de website responsive maakt. Een goede user experience staat hierbij voorop! Bovendien moet je bij het ontwerpen van een responsive website zorgen dat je rekening houdt met de doelen en wensen van gebruikers van verschillende apparaten. Iemand die even op zijn telefoon aan het scrollen is heeft misschien wel hele andere redenen voor het bezoek aan de website dan iemand die thuis met zijn laptop de website bezoekt.

Klik & Steen maakt je website responsive!

Nu je precies weet wat een responsive website is en waarom het belangrijk is dat jouw website responsive is, heb je geen excuus meer om niet een prachtige, goed functionerende site neer te zetten. Echter, kennis en uitvoering willen in de wereld van webdesign nog wel eens van elkaar verschillen. Wil jij toch liever wat hulp bij het ontwerpen van jouw website? Neem gerust contact met ons op!

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden voor een responsive website voor jouw onderneming? Neem gerust contact met ons op!

“We hadden al een desktop website, maar gezien de laatste ontwikkelingen merkten we dat het steeds belangrijker wordt om een responsive website te hebben als bedrijf. Bovendien kon de website zelf ook een likje verf gebruiken. Bij Klik & Steen werd gekeken naar de bestaande website en onze wensen, en vanuit dat uitgangspunt hebben ze een prachtige responsive website geleverd. Een fijne samenwerking!”

IMG_1670

MEER WETEN? IK HELP JE!

Neem contact op en ontvang vrijblijvend advies.
076-2600214

* Wat kan je verwachten als je op deze knop drukt:

  • 10+ jaar ervaring met WordPress
  • Van plug-in tot maatwerk oplossingen
  • Ervaren Marketing experts
  • Heldere eerstelijns support