Varnish is een web accelerator of ‘reverse proxy’ die draait op de server met bij een normale uitvoering, de webserver actief is. Dit wilt zeggen dat er eigenlijk een extra stap tussen de gebruiker en de server zit; de ‘varnish’. In dit artikel van de Klik & Steen kennisbank leer je precies wat Varnish Caching is en hoe het werkt.

Hoe werkt Varnish?

Normaliter bij een server zonder Varnish werkt een bezoek aan je webpagina als volgt. De bezoeker bezoekt je webpagina. Hiermee vraagt hij/zij bepaalde informatie op bij jouw server. Zodra de server de opdracht heeft ontvangen moet deze de juiste onderdelen vinden, in elkaar zetten en terugsturen. Een vrij extensieve procedure die veel tijd kan kosten. En iets wat veel tijd kost in een generatie waar alles snel gaat wordt niet bezocht.

Varnish is een extra stap tussen je server en je gebruikers. Zodra een gebruiker een pagina heeft bezocht, slaat Varnish deze informatie op. Hierdoor stuurt Varnish deze informatie terug naar de bezoeker bij het eerstvolgende bezoek, zonder dat de bezoeker informatie verwisseld met de server. Zo neemt Varnish het zware werk van je server over en wordt deze nooit overbeladen.

Waarom Varnish?

Door Varnish Caching werkt je website of webshop een stuk sneller! Een snellere website of webshop wordt altijd eerder gezien en erkend en hoger geranked door zoekmachines. Daarnaast verminderd Varnish Caching het aantal servers die nodig zijn om je website of webshop te laten werken. Het uitwisselen van informatie wordt daarom efficiënter, sneller en goedkoper. Wil jij weten hoe Varnish jouw website of webshop kan versnellen? Neem dan nu CONTACT met ons op!