Article sections

  Bij Content Management Systemen (CMS) spreekt men vaak over ‘closed source’ en ‘open source’ systemen. Maar wat betekenen deze twee termen nu precies? En wat voor soort “source” kan jij het beste raadplegen om je website of webshop te laten ontwikkelen? In dit artikel van de Klik & Steen Kennisbank lees je alles wat je over deze twee termen moet weten.

  Closed Source

  Bij aanschaf van een closed source dienst, betaal je voor het gebruik van het CMS alleen. Je bent geen eigenaar van de broncode van je website of webshop. Je koopt dus alleen de licentie om gebruik te maken van de software volgens de regels die in de voorwaarden zijn vastgelegd.

  Voordelen

  Een groot voordeel van gebruik maken van een closed-source systeem is dat de verantwoordelijkheid van jouw website of webshop bij de fabrikant van de software ligt. Mocht er dus ergens een foutje zitten, dan ligt dat probleem niet bij jou. Dat betekent dus ook dat een closed source systeem vaak uitstekende support heeft. Daarnaast kun je vaak prima terecht met wat voor vragen dan ook. Maar daar betaal je immers ook en hoge prijs voor. Daarom is het in dit geval vaak ook: ‘niet goed? geld terug!’. Door deze maatregelen betekent het in de meeste gevallen wel dat de systemen erg sterk en gebruiksvriendelijk zijn.

  Nadelen

  Allereerst lopen closed source systemen en licenties vaak erg hoog in de kosten. Niet alleen in aanschaf, maar ook in uitbreiding. Dit komt omdat je nieuwe functionaliteiten altijd op maat moet laten maken. Hetzelfde probleem ontstaat vaak wanneer het closed source systeem een nieuwe update uitvoert, of wanneer er een nieuwe versie verschijnt. Het kost je dan niet alleen extra om deze nieuwe versie te laten integreren; het duurt vaak ook erg lang voordat deze worden doorgevoerd.

  Open Source

  Een open source systeem is het tegenovergestelde van een closed source systeem. In dit geval is de broncode vrij voor iedereen. In dit geval ben je dus eigenaar van de broncode van je website of webshop. Iedereen mag de broncode van het CMS downloaden en aanpassen.

  Voordelen

  Een groot voordeel van open source systemen zoals Magento en WordPress is natuurlijk dat het gratis is (je betaald nog wel ontwikkelingskosten aan je developer). Dit betekent dat de mogelijkheden en stuk vrijer en breder zijn dan bij een closed source systeem. Omdat de broncode vrij is voor iedereen, betekent het ook dat er talloze functionaliteiten beschikbaar zijn voor open source systemen. Naast functionaliteiten zijn er ook vele themas en tutorials te vinden, zowel gratis als tegen betaling. Ook ben je ervan verzekerd dat je regelmatig een update kan verwachten. De communities van open source systemen zijn constant bezig met verbeteringen waardoor veiligheid, snelheid en gebruiksvriendelijkheid constant beter worden.

  Nadelen

  Een nadeel (en wellicht ook een voordeel, afhankelijk van hoe je het bekijkt) van open source systemen is dat de verantwoordelijkheid bij de gebruiker ligt. Dus de ontwikkelaars die gebruik maken van het systeem moeten ervoor zorgen dat jouw website of webshop draaiende blijft. Maar als je een expert-developer gekozen hebt, is er niks om je zorgen over te maken! Een nadeel van open source systemen kan ook ontstaan als je volledig zelf wilt gaan ontwikkelen (zonder de hulp van een developer). In dat geval is er namelijk erg veel theorie en praktijk die je moet leren voordat je überhaupt aan de slag gaat, wat ook weer onwijs veel geld kost. Dus bespaar jezelf tijd en geld en ga in zee met een gecertificeerde developer!

  Mogelijkheden bij Klik & Steen

  Bij Klik & Steen werken we alleen met open source systemen zoals WordPress en Magento. Dit betekent dat je bij ons altijd eigenaar bent van de code van je website of webshop. Hierdoor ben je zelf de baas en zit je nergens aan vast! Stap je na een jaar toch liever naar een concurrent, dat vinden we erg jammer; maar we houden je nooit tegen! Wij zijn verantwoordelijk voor het resultaat van de ontwikkeling van jouw website of webshop. Onze gecertificeerde ontwikkelaars zorgen altijd voor optimaal resultaat. Onze persoonlijke werkwijze zorgt ervoor dat jouw visie volledig vertaald wordt naar een passende website of webshop die ECHT jouw huisstijl uitstraalt. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van onze open source systemen? Neem dan nu CONTACT met ons op!

  in MagentoWeb hostingWordPress