Article sections

  Op 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) wetgeving ingegaan. De AVG is ook wel bekend onder de internationale naam: General Data Protection Regulation (GDPR). Hierdoor volgt de volledige Europese unie nu dezelfde privacywetgeving.

  Aparte richtlijn justitie en politie

  Niet te vergeten is dat er nog een aparte richtlijn gegevensbescherming naast de AVG bestaat voor justitie en politie. Politie en justitie maakt namelijk gebruik van persoonsgegevens voor het uitvoeren van hun diensten. Geziene de nature van de taken die politie en justitie uitvoeren gelden er andere regels voor deze instanties dan voor bedrijven en personen. Wees daarom altijd goed op de hoogte over wat wel en niet mag en haal vooral niet de twee verschillende regelgevingen door elkaar.

  Wat is er tot nu toe veranderd door de algemene verordening gegevensbescherming?

  De AVG heeft gezorgd voor de versterking en uitbreiding van de privacywetten. Daarnaast hebben organisaties een hogere verantwoordelijkheid gekregen over hoe ze met persoonsgegevens moeten omgaan. Ook zijn alle bevoegdheden van Europese regelgevers hetzelfde geworden. Dit wilt zeggen dat in elk EU land een boete voor een bepaalde overtreding even hoog is. Hierdoor kunnen overtreders zich niet verstoppen in een EU land met lagere sancties. Voor een overzichtelijke opsomming van de wijzigingen voor organisaties kun je kijken naar de AVG in een notendop. Hier staat een handige infographic met alle dingen die zijn veranderd voor organisaties in de EU.

  Hulp nodig bij de algemene verordening gegevensbescherming?

  Als je hulp nodig hebt kun je in ons gedetailleerde artikel over de AVG voor websites en webshops alles lezen wat je moet weten om zeker te zijn van total dekking. Daarnaast heeft de Autoriteit Persoonsgegevens ook een aantal hulpmiddelen opgezet die je kunnen ondersteunen bij je zekerheidscontrole. Zo hebben ze een interactieve regelhulp opgezet waarin je een aantal vragen moet beantwoorden om een passend advies te krijgen. Zo kom je erachter wat de onderdelen zijn waar je nog aan moet werken. Deze interactieve regelhulp hebben ze ontwikkeld in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

  Ook publiceert de AP, samen met Europese toezichthouders van andere EU-landen en organisaties, Guidelines die onderwerpen over de AVG aan het licht brengen. Tot slot heeft de AP ook nog en handig AVG-10 stappenplan ontwikkeld. Hier krijg je een snel overzicht van alle thema’s waaraan je als organisatie moet voldoen wanneer je persoonsgegevens verwerkt.

  Neem altijd contact op met je jurist

  Als je persoonsgegevens verwerkt is het altijd een verstandige zet om contact op te nemen met je jurist. Hij/zij kan jou precies uitleggen wat je wel en niet moet veranderen, verwijderen of toevoegen. Klik & Steen staat niet in voor de garantie van een perfecte uitvoering van de AVG voor jouw website of webshop. Dit is de taak voor je eigen jurist; hij/zij kan jou namelijk het beste ondersteunen voor een perfect resultaat.

  in MagentoVeiligheidWordPress