WordPress CMS

WordPress is zeker geen onbekend CMS systeem; eind 2015 waren zelfs 25% van alle websites in de wereld een WordPress website. Wanneer je WordPress vergelijkt met zijn concurrenten zoals Drupal en Joomla, dan zie je dat het WordPress CMS hier met kop en schouders bovenuit steekt. Ook wij gebruiken WordPress voor het maken van websites en webshops. Er wordt soms gedacht dat WordPress websites er hetzelfde uitzien omdat vaak dezelfde templates worden gebruikt. Wat er dan niet beseft wordt is dat deze templates gewoon aangepast kunnen worden naar de huisstijl en het doel van de website of webshop.
Het is een mythe dat het WordPress CMS alleen door kleine bedrijven gebruikt wordt. Er zijn meer dan 15,5 miljoen websites die gebruik maken van WordPress. Onder deze websites vallen ook bedrijven met websites zoals The Next Web, The New York Times Company en Sony Music; zij maken allemaal gebruik van het WordPress CMS systeem. Grote bedrijven die WordPress maken vaak gebruik van een custom WordPress design, kleine bedrijven kiezen soms liever voor een standaard WordPress thema; voor ieder wat wils. 

Functionaliteiten

Bij het maken van een website of webshop moet je je eerst bedenken wat het doel van de website of webshop is en nadenken over wie er gebruik van gaan maken. Gebaseerd hierop kun je functionaliteiten toevoegen om te voldoen aan het doel en de doelgroep van je website. Zo kun je je WordPress website of webshop zo geavanceerd maken als je zelf wilt. Locatieherkenning of een configurator zijn functies die handig zouden kunnen zijn voor je website/webshop.

De volgende websites hebben wij gemaakt met het WordPress CMS en hebben handige functies:

De Geus: degeus.nl
Op deze websites hebben wij destijds koppelingen gemaakt met externe databases. Hierdoor is de content van deze website altijd up-to-date.

Orange Rebel: orangerebel.com
Voor deze website hebben wij een koppeling gemaakt met Pitchprint, hierdoor is het mogelijk voor bezoekers om hun product te ‘maken’.

Omdat WordPress een open source CMS systeem is, zit je niet vast aan plug-ins die tot dan toe zijn gemaakt, je kunt ook zelf een plug-in (laten) maken zodat het helemaal bij jouw website/webshop past.

Daarnaast kun je in WordPress API koppelingen maken. Een API is een koppeling van je website met een extern programma. Zoals je nu wel begrijpt kun je je website of webshop zo geavanceerd maken als je zelf wilt, maar tegelijkertijd is het beheer van content juist weer makkelijk.

Veiligheid van het WordPress CMS

Vaak wordt er gedacht dat een WordPress website niet veilig zou zijn. Feit is echter dat een website nooit 100% veilig zal zijn op het internet, ongeacht het CMS systeem. Zo is Google al vaker gehackt en zij maken geen gebruik van het WordPress CMS systeem: het kan de besten gebeuren.

WordPress is een open source CMS systeem die (zoals eerder al gezegd) voor veel websites gebruikt wordt. Omdat dit systeem door zoveel websites wordt gebruikt, wordt er ook vaker misbruik van gemaakt. Er worden daardoor ook meer pogingen gedaan om WordPress websites te hacken.

Als je zelf een website hebt en je geen veiligheidsmaatregelen neemt, dan is de veiligheid van je website natuurlijk niet optimaal. Je moet er uiteraard wel voor zorgen dat je WordPress up-to-date is en dat je de goede plug-ins gebruikt voor de veiligheid van je website. Wanneer je deze maatregelen neemt, zal de kans dat er misbruik wordt gemaakt van je website aanzienlijk verkleinen.

Snelheid

Naast dat je een veilige website wilt hebben, wil je ook dat je website snel is. Hoe sneller je website laadt, des te beter dit is voor de gebruiksvriendelijkheid van je website. Website bezoekers verwachten vaak dat je website binnen 2 seconden laadt. Wanneer dit langer duurt, is de kans groot dat deze bezoekers afhaken. WordPress is geen zwaar systeem waardoor je website niet snel traag zal worden afhankelijk van factoren zoals de hoeveelheid data op je website, en je server. Door middel van het kiezen van een goed hosting pakket, kun je ervoor zorgen dat je website sneller wordt en meer bezoekers aan kan. Grotere bedrijven gebruiken vaak hosting op een private server, dit zorgt voor meer veiligheid en een snellere website.

Samenvattend is WordPress dus een ideaal platform voor je website, ongeacht je wensen en de grootte van je bedrijf. Zoals WordPress zelf zegt: “WordPress is limited only by your imagination (and tech chops)”.

Heb je nog vragen over WordPress of iets anders? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen, we helpen je graag!

Erik Lambrechts
Klik & Steen

info@klikensteen.nl
www.facebook.com/klikensteen