Wat zijn de verschillen tussen mobile apps en responsive design
In ons vorige blog heb je kunnen lezen wat een App ontwikkelen inhoud en waar je rekening mee moet houden. We hebben uitgelegd wat responsive design is en hebben hier enkele voorbeelden van gegeven.

Zoals beloofd kijken we in dit blog naar de verschillen. Een aantal van deze mogelijkheden hebben we voor je op een rijtje gezet.

Kosten

De kosten voor het ontwikkelen van een applicatie zijn hoog. Dit komt door de ontwikkelingskosten en het onderhoud. Responsive design is meestal een onderdeel van het ontwerpen van een site, dus de kosten zijn lager.

Snelheid

Met een app kun je veel sneller gebruikers bereiken, echter dient de gebruiker wel eerste de app te downloaden en te installeren. Responsive design is ook snel, maar minder gebruiksvriendelijk.

Platformen

Een app zal voor minimaal drie platformen ontwikkeld moeten worden. iOS (Apple), Android (Google) en Windows Phone (Microsoft). Wanneer de app een update nodig heeft, dan moet deze ook weer voor deze drie besturingssystemen beschikbaar zijn. Responsive heeft maar één versie die zich aanpast op elk besturingssysteem.

Wanneer je een applicatie ontwikkeld dan dien je ook rekening te houden met de regels waar jouw app aan moet voldoen. Apple is bijvoorbeeld erg strikt in het controleren van de apps die in de App store beschikbaar zijn. Deze worden eerst gecontroleerd en zijn daarna pas te downloaden. Dit heeft vooral met de ‘interface features’ te maken. Windows Phone heeft weer een totaal andere interface voor haar telefoons. Bij responsive design gelden de standaard regels voor designers en developers. Je hoeft niet langs een ‘toelatingscommissie’.

Bij een mobile app heb je de mogelijkheid om on- en offline content te tonen. Tenzij de app volledig op internet werkt. Maar het is altijd slim om enkele offline functies in je app te verwerken, zodat je deze altijd kan gebruiken, ook als je geen internet verbinding hebt. Responsive design vraagt wel om een verbinding zodat de gehele site wordt geladen.

Een tussenoplossing is de zogenaamde hybride app. Dit is een combinatie van een mobile app en een mobile site. Net als een standaard applicatie dien je deze te downloaden en te installeren. Het uiterlijk van de app lijkt sprekend op een ‘native’ app, maar dit is zeker niet het geval. Omdat de applicatie in de webbrowser wordt geladen zijn de ontwikkelingskosten relatief lager en is de duur van het ontwikkelen korter dan bij een mobile app. Er wordt gebruik gemaakt van een eenvoudige vorm van HTML, Javascript en CSS. Deze vorm kan op alle besturingssystemen gebruikt worden en is dus onafhankelijk. Meestal wordt deze vorm gebruikt bij eenvoudige wensen. Wil je meer willen, dan is een ‘native’ app aan te raden.

Zoals we hebben geschreven zijn er significante verschillen tussen mobile apps en responsive design. In onderstaande tabel is alles duidelijk en overzichtelijk  weergegeven.

Mobile appResponsive design
PrijsDuur,  in verband met ontwikkelingskosten en onderhoudStaat gelijk aan het ontwerpen van een site. Responsive design is hier een onderdeel van
OnderhoudVeel, vanwege updates die regelmatig uitgevoerd dienen te wordenWeinig, omdat wijzigen makkelijker zijn door te voeren
PlatformVoor elk besturingssysteem een aparte appBeschikbaar op elk besturingssysteem
Optimalisatie telefoonVerplichtNiet van toepassing
Functies websiteAangepast voor app, extra opties zijn mogelijk die niet op de site beschikbaar zijnAlle functies van de website zijn beschikbaar
Internet vereistOffline en onlineEnkel online
BezoekersMeer vaste bezoekersMeer unieke bezoekers

Wanneer wel en wanneer niet

De keuze die je maakt hangt af van welke doelen je stelt voor jouw organisatie. Wat wil je je gebruikers aanbieden? Wil je enkel contactinformatie ontvangen, of wil je dat je klanten met elkaar communiceren over jouw diensten of  product?

Ben je in het bezit van een verkoopwebsite, dan is een app een extra extensie op jouw site. Het is gebruikersvriendelijk en vooral sneller voor de gebruiker dan de ‘normale’ website.

Het gaat allemaal om de toegevoegde waarde die jij wilt creëren voor je gebruikers. Of dit nu in een app of responsive design past, het ligt aan hoe jij wilt communiceren met jouw doelgroep.

De keuze ligt dus bij jou, maar wil je advies of wil je meer informatie over mobile apps of responsive design? Laat het ons weten en neem contact op met ons.

Erik Lambrechts
Klik & Steen

info@klikensteen.nl
www.facebook.com/klikensteen