Tijdens het jaarlijkse terugkerende Google I/O evenement is weer diverse nieuwe soft- en hardware gepresenteerd. Het evenement richt zich voornamelijk op ontwikkelaars en werd live uitgezonden via internet. Dit jaar werden onder andere het nieuwe Android M en Google Photos gepresenteerd.

Lancering Android M met diverse nieuwe features

Een belangrijk onderwerp was Android M, de opvolger van Android Lollipop. Er zijn in deze nieuwe versie van Android onder andere de volgende punten aangepakt:

App-permissies zijn eenvoudiger gemaakt. Je hoeft voortaan alleen nog maar toestemming te geven voor bepaalde permissie’s als een app ze wilt gebruiken.

De gebruikservaring op het web is verbeterd. Er is een mogelijkheid gekomen om aan te geven of een link geopend moet worden in de in-app browser of in een externe browser zoals Google Chrome.

Android pay is geïntroduceerd. Dit nieuwe betaalplatform biedt een eenvoudige manier van mobiel betalen.

Android M is de eerste versie met ondersteuning voor vingerafdrukscanners. Je kunt je vingerafdruk o.a. gaan gebruiken om het toestel te ontgrendelen of om mobiele transacties veiliger te maken. Om deze functie te kunnen gebruiken moet je Android toestel wel beschikken over een vingerafdrukscanner.

De laatste nieuwe functie van Android M is om het energieverbruik van je smartphone te verlagen. Met “Doze” gaat Android slimmer om met de accu van je smartphone. Wanneer je je toestel voor langere tijd niet gebruikt, gaat het in een soort slaapstand. Deze gaat bewuster om met data en energie. Een Nexus 9 zou hierdoor twee keer zo lang meegaan op een acculading.

Google photo’s

Google Photos is de nieuwe foto-app van Google. Met deze app wordt het makkelijker om ‘momenten uit je leven te organiseren’. Je kunt foto’s automatisch sorteren op basis van mensen of locatie. Dat gebeurd op basis van gezichtsherkenning.

Alle foto’s worden bewaard in de cloud. Foto’s die in de cloud staan zouden volgens Google net zo snel laden als lokale foto’s. Daarnaast worden alle bestanden in hoge kwaliteit opgeslagen. Foto’s worden opgeslagen tot 16 megapixels en video’s tot 1080p.

Een interessante mogelijkheid in Google Photos is het sorteren op basis van mensen. Met behulp van gezichtsherkenning groepeert de applicatie de foto’s. Zo krijg je aparte selecties per persoon. Hiernaast is het ook mogelijk om direct een collage of timelapse te maken van je foto’s.

 

Bekijk hier de keynote terug

Erik Lambrechts
Klik & Steen

info@klikensteen.nl
www.facebook.com/klikensteen