Als het aankomt op websites en webdesign, dan gaat het tegenwoordig al snel over de voordelen van een responsive website. Het hebben van een responsive website is voor eigenlijk alle bedrijven een must. Het openen van een website op een smartphone vraagt om een andere weergave dan een website die op een desktop wordt geopend. Wil je echter nog een extra stap zetten op dit vlak, dan is het aan te raden om te kiezen voor adaptive webdesign. Wat is dat en wat is het verschil tussen responsive en adaptive webdesign? En belangrijker nog: wat zijn de voordelen van adaptive webdesign voor jouw bedrijf? Op deze vragen wordt in deze blog een antwoord gegeven.

 

Responsive versus adaptive

Laten we voorop stellen dat responsive en adaptive webdesign een belangrijke overeenkomst hebben, namelijk de doelstelling om een website optimaal weer te geven op een beeldscherm. Met de vele verschillende beeldschermen die er zijn, is dat tegenwoordig voor bedrijven een belangrijk onderwerp. De manier waarop dit gedaan wordt, verschilt echter. Bij responsive webdesign ligt de focus voornamelijk op het schalen van afbeeldingen en lay-out. Bij adaptive webdesign past ook de content zich aan aan het soort device.

De belangrijkste verschillen op een rijtje

Responsive webdesign focust zich op de weergave van content op verschillende schermen, terwijl bij adaptive webdesign ook de functionaliteit van de website kan worden aanpast.

Bij responsive webdesign schaalt de content tussen de breekpunten, in tegenstelling tot adaptive webdesign.

 

De voordelen van adaptive webdesign

Het belangrijkste voordeel van adaptive webdesign is dat een webpagina in nog grotere mate kan worden geoptimaliseerd. Wordt een website bijvoorbeeld geopend op een smartphone met locatiedetectie, dan maakt adaptive webdesign het mogelijk om hierop in te spelen. Een adaptive website wordt aangepast aan het formaat van het scherm waarop de website te zien is. Zo is het uitstekend mogelijk verschillende sites te ontwikkelen voor bijvoorbeeld smartphone, tablet of desktop met behulp van adaptive webdesign.

Een voordeel daarbij is dat adaptive design ruimte biedt om een site te optimaliseren met het oog op specifieke devices. Ook met technische aspecten, zoals de beschikbare internetsnelheid, kan rekening worden gehouden. Wordt een adaptive website geopend op een smartphone met beperkte snelheid, dan kunnen afbeeldingen in lagere resolutie worden geladen.

Samenvattend

Met behulp van adaptive webdesign kan er ingespeeld worden op de mogelijkheden van het device, zoals locatiedetectie op de smartphone.

De bezoeker krijgt relevantere content voorgeschoteld.

De webpagina kan sneller geladen worden, waardoor de gebruikservaring verbeterd.

Kiezen voor adaptive webdesign

Het onderscheid tussen responsive webdesign en adaptive webdesign kan worden samengevat door te spreken over de beste weergave (responsive) versus de beste gebruikerservaring (adaptive). Wil je kiezen voor een website die zich zowel qua lay-out als qua functionaliteit aanpast aan de gebruiker, kies dan voor adaptive webdesign. Online marketingbureau Klik en Steen heeft hiermee ruime ervaring. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem dan nu contact met ons op!

Erik Lambrechts
Klik & Steen

[email protected]
www.facebook.com/klikensteen